Dan J: Klimatopmøde slutter helt sikkert ikke til tiden

11. DEC 2023 • 13:55ERHVERV/POLITIK

Uenigheder om udfasning af fossile brændstoffer gør, at COP28's aftale vil blive udskudt, tror Dan Jørgensen.

Landene er så langt fra hinanden, at en endelig aftale på klimatopmødet COP28 ikke vil blive indgået til tiden tirsdag den 12. december.

Det forventer Dan Jørgensen (S), der er minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik og udpeget af formandskabet til en central rolle i forhandlingerne.

- Jeg tror helt sikkert ikke, det bliver i morgen, siger han.

Det er nu forventningen, selv om COP-formand Sultan al Jaber flere gange har understreget, at han planlægger at lukke mødet i Dubai tirsdag.

Dan Jørgensen vil ikke referere direkte fra de forhandlinger, han som central forhandler på COP28 deltager i.

- Men jeg kan sige helt overordnet, at vi er meget langt fra hinanden. Rigtig langt fra hinanden, siger han uden at ville sætte navne på, hvilke specifikke lande der blokerer.

- Det er blandt andet de lande, der i dag tjener rigtig mange penge på at producere olien.

Det er særligt spørgsmålet om udfasning af fossile brændstoffer, der er gået i hårdknude.

Vestlige lande insisterer på, at det efter 27 tidligere klimatopmøder er afgørende, at der indgås en aftale om at stoppe produktion og brug af fossile brændstoffer.

Omvendt er der modstand fra olieproducerende lande, der frygter for deres primære indtægtskilde, og fra udviklingslande, der er bange for at miste deres muligheder for bedre levevilkår.

Den sidste kategori har Dan Jørgensen forståelse for.

- Der er også lande, der ikke er imod. Som gerne vil omstillingen, men som lige nu er i mod i forhandlingerne, fordi de siger, de ikke har pengene og ekspertisen til det. Der støtter vi fra dansk side, at de også skal hjælpes.

Nu vil han og EU lægge pres og markere sig i forhandlingerne.

Dan Jørgensen betoner, at det har en vægt, at EU taler med samme stemme.

- Der skal lægges et massivt pres på de lande, der er imod fremskridt lige nu, så de mærker, at resten af verdenssamfundet er uenige, siger han.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU