Ansatte i Moderaterne tilbydes fratrædelse efter sag - mod tavshedspligt

17. SEP 2024 • 19:41ERHVERV/POLITIK

Moderaterne har tilbudt utilfredse ansatte at blive fritstillet. Men kun hvis de accepterer en tavshedspligt.

Utilfredse medarbejdere i Moderaterne tilbydes fratrædelsesaftale, hvor der fremgår en tavshedspligt, hvis de vil fritstilles.

De har frem til torsdag til at underskrive den, hvis de ønsker det. Det skriver Ekstra Bladet.

Det sker i direkte forlængelse af den klage til Arbejdstilsynet, som en række nuværende og tidligere ansatte har indgivet 15. august.

Muligheden blev først oplyst under et ni timer langt krisemøde for to uger siden og er siden blevet forhandlet på plads med størstedelen af medarbejdernes fagforening Djøf.

Det oplyser Moderaterne i et skriftlig svar til Ritzau.

Ifølge partiet er det normalt med tavshedspligt.

- Allerede i forbindelse med det første medarbejdermøde 2. september blev det aftalt, at de medarbejdere, der ønskede at stige af, fik mulighed for at blive fritstillet med løn i fratrædelsesperioden.

- På foranledning af Djøf har vi derfor forhandlet en fratrædelsesaftale. Denne aftale er godkendt af Djøf, og tavshedspligten er normal kutyme i denne typer aftaler, lyder det.

Ritzau har fået afslag på opfølgende interview.

I aftalen står der, at "det er mellem parterne aftalt, at kommunikation om Medarbejderens fratræden loyalt henholder og afgrænser sig".

Sagen kom frem, da fem nuværende samt enkelte tidligere ansatte hos Moderaterne klagede til Arbejdstilsynet over arbejdsmiljøet og kulturen. Det har B.T. afdækket.

Her beskrives et miljø med mobning og sexisme i organisationen.

På den baggrund indkaldte partiet til det ni timer lange krisemøde. Partileder Lars Løkke Rasmussen (M) foreslog at få besøg af en erhvervspsykolog og at færdiggøre oprettelsen af en whistleblowerordning.

Folketingsmedlem og medstifter af partiet Jeppe Søe krævede dog fortsat en uvildig undersøgelse af partiets arbejdsmiljø. I sidste ende førte det til, at Søe forlod partiet og er blevet løsgænger.

Løkke har tidligere udtalt, at der var plads til alle i partiet.

- Jeg kan ikke udelukke, at der er nogle, der synes, at vi skal gøre det anderledes. Men vi er enige om, at alle bliver på bussen, mens vi kører denne her proces. Skulle nogen ikke have tillid til det, så har man jo ikke en pligt til at blive her.

- Det kan da godt være, at der er en og anden, der ikke kan se sig selv i den proces. Og så må det være sådan, har han sagt.

Der har været tavshed fra medarbejderne, som har taget kontakt til deres fagforening for at bistå dem.

Administrerende direktør Tomas Therkildsen fra Djøf fremhæver, at der bør følges op på Arbejdstilsynets besøg.

- Samtidig har vi også drøftet en rimelig fratrædelsespakke, partiet kan tilbyde de medarbejdere, der efter den seneste tids turbulens ønsker at fratræde.

- Det er korrekt, at aftalen indeholder en tavshedsklausul, som ofte er en del af en fratrædelsesaftale, skriver han i en kommentar til Ritzau.

I indberetningen er der blandt andet eksempler på bemærkninger, som "jeg mangler bare at bolle dig og X (en anden person i partiet, red.)", og "man kan ikke tage hende seriøst i den nederdel".

Blandt navnene, som er nævnt i indberetningen, er den nyudnævnte digitaliseringsminister Caroline Stage Olsen (M), som tidligere har været politisk chef i partiet og senest særlig rådgiver for Løkke.

Desuden er også partisekretær Kirsten Munch Andersen og kommunikationschef Ulla Østergaard omtalt i indberetningen ifølge B.T.

Caroline Stage Olsen undskyldte sin rolle vedrørende dårligt arbejdsmiljø og sagde, at ingen var mere ked af det end hende.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT