Analytiker om SAS-strejke: Det værst mulige tidspunkt

23. AUG 2024 • 07:47ERHVERV/POLITIK

Luftfartsanalytiker Jacob Pedersen mener, at norsk strejke kommer meget ubelejligt for det nye SAS.

På et tidspunkt, hvor SAS er få dage fra endelig at slippe fri af en to år lang konkursbeskyttelse, er en strejke brudt ud.

Det norske kabinepersonale er utilfredse med deres løn og arbejdsvilkår, og efter et forgæves besøg hos den norske forligsinstitution Riksmekleren, har 120 ansatte her til morgen nedlagt arbejdet.

En beslutning, der gør ondt på ledelsen og SAS i det hele taget, vurderer Jacob Pedersen, der er luftfartsanalytiker og aktieanalysechef i SAS.

- Jeg har fulgt SAS i over 20 år, og jeg kan simpelthen ikke huske en strejke, som kan være mere ødelæggende for selskabet end den, vi står i nu, hvor SAS skal vise, omverdenen, hvad man kan.

- Det her lægger selskabet ned på et meget vigtigt og meget konkurrencepræget marked på et tidspunkt, hvor SAS står på vippen til at indgå i et ny alliance, siger han.

Han forventer i første omgang, at strejken hovedsageligt kommer til at berøre SAS' afgange i Norge.

- Men det er også slemt nok. Det er SAS' største indlandsmarked og et meget vigtigt marked for selskabet.

- Sådan en strejke koster selvfølgelig millioner hver eneste dag, men det værste er nok skaden på SAS' image og brand på lidt længere sigt, siger Jacob Pedersen.

Han tror, at det norske kabinepersonale risikerer at skyde sig selv i foden med en strejke på et så kritisk tidspunkt.

- Du har en ny ejerkreds, der kommer ind med friske penge og er villig til at redde selskabet og skabe en god fremtid. Og så møder man dem med sådan noget som det her.

- SAS står med en økonomi og med nogle idéer om at vokse i fremtiden. Men det kan da godt være, at ledelsen tager et ekstra kig på Norge og tænker, at det ikke bliver de medarbejdere, der skal stå først for i den vækstrejse, der er planlagt, siger Jacob Pedersen.

Hvis ikke parterne i Norge snart når frem til en aftale, kan flere norske kabineansatte blive udtaget til strejke.

Konkurrenten Norwegian tilbød torsdag alle med guld- og diamantkort hos SAS at blive opgraderet til højeste niveau hos Norwegians fordelsprogram, Norwegian Reward.

Norwegian sparkede ekstra liv i konkurrencen på den norske indenrigsflyvning, da selskabet sidste sommer købte Widerøe, der med 85 indenrigsruter har en pæn markedsandel.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT