Amerikansk rentesænkning smitter positivt af på danske boliglån

19. SEP 2024 • 08:58ERHVERV/POLITIK

Den seneste tid er renten på danske boliglån med 30 års fast rente faldet, da man ventede USA's rentesænkning.

Det store rentehug, der kom onsdag aften fra den amerikanske centralbank, Fed, smitter af på danske boliglån.

Den umiddelbare reaktion på sænkningen af den ledende rente med 0,5 procentpoint fra Fed var, at renterne faldt i USA, og det har en positiv indvirkning hos danske boligejere med lån.

Det siger chefanalytiker hos Totalkredit Sune Malthe-Thagaard.

- Når renterne derovre falder, så smitter det også af på danske boligrenter, fordi alternativet for eksempel er at købe amerikanske obligationer, siger han.

Når der sker ændringer i renterne i USA, så påvirker det hele det globale finansielle marked, fordi USA er det økonomiske omdrejningspunkt, påpeger han.

Generelt har man den seneste tid kunnet se, at renten på danske boliglån med 30 års fast rente og F5 er faldet. Det er sket, fordi det var forventningen, at renten vil blive nedsat af Fed onsdag.

I forbindelse med nedsættelsen lød det også fra Fed, at det ikke er sidste gang, at centralbanken vil sætte renten ned.

- Det tager de finansielle investorer bestik af på forhånd ved at indkalkulere det, når de skal beslutte sig for, hvor meget de vil have i rente, når de så låner ud til danske boligejere, siger chefanalytikeren.

Jobmarkedets udvikling i USA kan også smide mere brænde på rentebålet. Det seneste kongetal, der dækker antal nye job uden for landbruget, viste, at den amerikanske jobmotor har tabt fart.

I august blev der skabt 142.000 nye job. Over de seneste tre måneder har der været en ganske svag jobvækst. Hvis det fortsætter, vil det også skabe en yderligere ændring i renten, siger Sune Malthe-Thagaard.

- Det vil være noget, der giver nys til investorerne på de finansielle markeder om, at så vil renten blive sat ned hurtigere, siger han.

Dermed vil investorerne betale for, at der kommer hurtigere og større rentenedsættelser - og det vil være noget, der kan presse de danske boligrenter yderligere ned, siger han.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT