Aki-Matilda Høegh-Dam melder sig ind i partiet Naleraq
Stemmesluger har meldt sig ind i selvstændighedsparti og stiller op ved valget i Grønland til marts.
Partiløse Aki-Matilda Høegh-Dam har som ventet meldt sig ind i det grønlandske parti Naleraq, efter at hun i weekenden forlod regeringspartiet Siumut.Det bekræfter hun i et interview med KNR.
- Jeg indså under min sondering hos Naleraq, at de er ægte Siumut. Det er noget, jeg har savnet. De vil statsdannelse og sætter vores sprog forrest og sætter grønlænderen forrest.
- Det er en debatform, jeg har savnet. Den er ikke blevet slukket, den er bare flyttet et andet sted hen, siger Aki-Matilda Høegh-Dam.
Partiet bekræfter også, at hun stiller op for Naleraq ved parlamentsvalget 11. marts i Grønland.
Hun sidder i øjeblikket i Folketinget i Danmark, hvor hun altså nu skal repræsentere Naleraq. Det er muligt at sidde i begge parlamenter.
- Vi bakker fuldstændigt op om hendes arbejde i Folketinget og ser ingen grund til forandring, skriver partiet.
Hun sagde fredag, at hun vil melde sig ud af regeringspartiet Siumut, som gennem tiden har været det magtbærende parti i Grønland.
Den grønlandske stemmesluger skifter i stedet til Naleraq, hvilket er en klar styrkelse af partiet, som vil have endnu mere fart på processen med at blive selvstændig fra Danmark.
Partiformand Erik Jensen fra Siumut - søsterparti til Socialdemokratiet - kom hende ellers i møde torsdag.
Her meldte han ud, at han ønsker en folkeafstemning om mulig grønlandsk selvstændighed i den kommende valgperiode, hvis Siumut får magten efter det kommende valg.
Det betragtes som en valgbombe forud for valget 11. marts.
Det var dog ikke nok til at stille Aki-Matilda Høegh-Dam og partifællen Kuno Fencker tilfreds.
De efterlyste begge en meget klarere tilkendelse af, at selvstændighed har høj prioritet i partiet.
I 2023 stillede hun op til formandsvalg i Siumut, men tabte til Erik Jensen.
Naleraq blev stiftet i 2014 af tidligere regeringschef for Siumut Hans Enoksen, som gav formandsposten videre til Pele Broberg i 2022.
Partiet fik fire mandater ud af 31 ved valget i 2021 og sad en kort overgang i regering under ledelse af Inuit Ataqatigiit, indtil det daværende støttepartiet Atassut udtrykte mistillid.
Uenighederne mellem IA og Naleraq blev især synlige i sommeren 2021, da regeringschef Múte B. Egede fjernede Pele Broberg fra posten som minister for udenrigsanliggender.
Det skete, da Broberg i et interview sagde, at kun folk med inuit-baggrund skal kunne stemme ved en fremtidig afstemning om selvstændighed.
Også Grønlands største influencer Qupanuk Olsen har meldt sit kandidatur for selvstændighedspartiet, som arbejder for at indgå en forsvarsaftale med USA og trække Grønland ud af rigsfællesskabet.
Partiet arbejder også for en liberalisering af erhvervslivet på fiskere og fangeres betingelser.
Aki Matilda Høegh-Dam har tidligere udtalt, at hun ikke genopstiller til Folketinget, hvor hun har siddet siden 2019, da hun som 22-årig blev valgt. Hun har følt, at hun har siddet alene i Folketinget og været i krig, har hun sagt.
Kuno Fencker, der privat danner par med Aki-Matilda Høegh-Dam, har sagt, at han vil bruge weekenden på at tænke over sin fremtid i partiet.
Han er endnu uafklaret.
/ritzau/