Ny café for fædre

Ny café for fædre
– Vi har mange gode erfaringer med at skabe samarbejde på småbørnsområdet mellem kommunale aktører og foreninger og organisationer, fortæller Dorthea Funder Kaas. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 25. JAN 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
25. JAN 2023 • 05:30

Fra foråret vil det være muligt for nybagte fædre at mødes i en ny fædrecafé.

Nybagte mødre kan mødes og samles i mødregrupper, men hvad med fædre?

De kan måske samles i den fædrecafé, der er under opsejling i Aakirkeby – et projektsamarbejde mellem Aakirkeby Idrætsforening, De små børns Bornholm og Fædre på Bornholm.

Det bliver et gratis tilbud til nybagte fædre, hvor de en gang om ugen kan komme med deres babyer, lege med legetøj, få lidt forplejning og mødes med andre fædre.

Det fortæller Dorthea Funder Kaas, der er programleder i De små børns Bornholm.

– Vores sundhedsplejerske er opmærksom på, hvordan vi kan skabe en kultur for fædre, der kan mødes, når de er på barsel, siger hun og henviser til den nye barselslov, der trådte i kraft sidste år.

– Og så har vi en drøm om, at der en gang om måneden måske vil kunne komme en sundhedsplejerske eller en og tale om mænds trivsel eller noget om spædbørns søvn.

Drevet af frivillige

Efter planen skal fædrecaféen være åben et par timer om formiddagen en fast hverdag. Det bliver uforpligtende, og man kan bare dukke op de gange, man har lyst.

De små børns Bornholm kommer til at finansiere legetøj og forplejning, men det bliver Aakirkeby Idrætsforening, der skal drive caféen. Forplejningen bliver lavet i hallens cafeteria, og det vil i høj grad afhænge af foreningens frivillige, som vil stå for at åbne og lukke caféen og gøre det hyggeligt.

Hvem de frivillige skal være er ikke helt på plads endnu.

– Kan det være pensionister? Kvinder? Det er ikke nødvendigvis nemt at finde yngre mænd, der kan komme og hjælpe hver onsdag fra klokken 10-12.

Hvis tilbuddet tiltrækker fædre nok, er håbet, at de på sigt måske selv vil være interesserede i at blive frivillige og stå for at åbne og lukke caféen.

Gode erfaringer

Det var De små børns Bornholm, der henvendte sig til Aakirkeby Idrætsforening.

– Vi har mange gode erfaringer med at skabe samarbejde på småbørnsområdet mellem kommunale aktører og foreninger og organisationer, fortæller Dorthea Funder Kaas.

– Vi har tidligere med DGI lavet et par runder at det, de kalder babybuilding for fædre og små børn. Det styrker tilknytningen mellem børn og fædre men også fædre imellem.

Det er svært for Dorthea Funder Kaas præcist at gætte på, hvor mange fædre, der vil benytte sig af tilbuddet, men hun håber, at det vil kunne samle fædre fra hele Bornholm.

– Men vi kender ikke markedet, og vi ved ikke, hvor mange bornholmske fædre, der kommer til at benytte sig af fædrebarslen. Vi hører om nogle stykker, men det er ikke begyndt at tage fat endnu. Men vi synes, vi skal prøve at starte det op og se, om vi kan dyrke det, om der kommer nogen.

Der er ingen opstartsdato på endnu, men Dorthea Funder Kaas håber, det vil være snarest muligt, gerne til foråret.

Fædrecaféen vil være gratis for alle fædre med spædbørn i alderen 0-18 måneder.