Nu er det igen værd at overveje, hvornår opvaskemaskinen skal tændes – for alle el-kunder

Nu er det igen værd at overveje, hvornår opvaskemaskinen skal tændes – for alle el-kunder
De differentierede priser, der skal få danskerne til at planlægge, hvornår opvaskemaskinen startes, og elbilen sættes til opladning, vender tilbage. Arkivfoto
NYHED | ABONNENT | 29. SEP 2022 • 10:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
29. SEP 2022 • 10:30

Nettariffen, som alle elforbrugere betaler til Trefor El-Net Øst, stiger for anden gang på et år – denne gang med over ti procent. Og fra lørdag bliver det igen dyrere at bruge strøm mellem klokken 17 og 20.

 

Man kan selv vælge, hvor man køber sin strøm, men der er kun ét sæt ledninger, og derfor skal alle bornholmere betale det samme for at bruge elnettet. På regningen kaldes udgiften til distribution for nettariffen, og den stiger – af to årsager – i pris fra lørdag, når vi går ind i årets sidste kvartal.

Den ene grund er, at de differentierede priser, der skal få danskerne til at planlægge, hvornår opvaskemaskinen startes, og elbilen sættes til opladning, vender tilbage.

Tariffen til elnettet er næsten tre gange så høj om aftenen mellem klokken 17 og 20 som resten af døgnet. Præcis en krone ekstra koster en kilowatt-time strøm i de tre spidsbelastningstimer, hvor strømforbruget er højest. En tommelfingerregel er, at en gennemsnitsfamilie på to voksne og to børn i et 150 m2 stort hus bruger 4.000 kWh om året, så der vil være en del penge at spare, hvis man systematisk kan vige uden om disse tre timer, når man tænder strømslugende maskiner i husholdningen.

Forskellen på aftentimerne og resten af døgnet er vokset, fordi nettariffen generelt stiger på grund af energikrisen.

Prisstigningerne betyder, at prisen for private husholdninger, der er tilsluttet det almindelige lavspændingsnet med en spænding på 0,4 KV, stiger med 10-14 procent. Den lave nettarif, som man betaler døgnet rundt i sommerhalvåret og 21 timer om dagen i vinterperioden, stiger med 14 procent til 59 øre per kWh, mens taksten mellem klokken 17 og 20, øges fra 145 til 160 øre (+10,8 procent). Det er anden prisstigning inden for et halvt år, og siden sidste vinter er taksterne steget henholdsvis 45 og 30 procent. Det skyldes, at nettabet i ledningerne følger markedsprisen for strøm, har Trefor El-Net Øst forklaret tidligere.

Bornholm har af historiske grunde landets højeste nettariffer, og indtjeningsrammen var afgørende for, at salget af elnettet kunne indbringe Bornholms Energi og Forsynings over 650 millioner kroner. De jyske og fynske kunder i Trefor El-Net, der er en del af Ewii-koncernen fra Trekantsområdet, betaler 43 procent af, hvad bornholmerne gør for at bruge elnettet.

De forskellige aftenpriser gælder fra starten af oktober til udgangen af marts. Trefor El-Net Øst har fortalte tidligere på året i Tidende, at selskabet planlægger at udvide prisdifferentieringen til også at være i kraft om sommeren.