Taknemmelige ejere: Støtte giver os tro på fremtid for røgeriet

Taknemmelige ejere: Støtte giver os tro på fremtid for røgeriet
Sandra Kirketerp Jensen og Camilla Grønning får støtte fra både nær og fjern til genopbygningen af Nordbornholms Røgeri. Foto: Anette Vestergaard
NYHED | ABONNENT | 29. NOV 2023 • 15:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
29. NOV 2023 • 15:30

Nordbornholms Røgeri får støtte fra nær og fjern via salg af gavekort og donationer.

Det stormflodsramte Nordbornholms Røgeri i Allinge har solgt gavekort for over 100.000 kroner på en måned.

Den nyhed præsenterede DR Bornholm onsdag morgen, og da Bornholms Tidende onsdag ved frokosttid taler med medindehaver Camilla Grønning, fortæller hun, at der i løbet af formiddagen er solgt yderligere et antal gavekort.

Stormfloden den 21. oktober raserede totalt Nordbornholms Røgeri på Kæmpestranden. Siden har de to unge ejere, Sandra Kirketerp Jensen og Camilla Grønning, fået masser af sympati fra både nær og fjern.

– Vi er af mange blevet spurgt, om man på en eller anden måde kunne støtte os. Vi har derfor åbnet for, at man kan købe gavekort, som både kan bruges i restauranten og butikken – og hvis man ikke bor på Bornholm, kan man købe et gavekort til brug i vores netbutik. Nogle har sagt, at de gerne vil støtte os, men at de ikke ønsker at få noget for det. Derfor har vi også åbnet for, at man kan overføre et beløb til os på mobilepay, uden at få et gavekort, forklarer Camilla Grønning.

Det har medført, at der foreløbig er kommet over 15.000 kroner ind i donationer via mobilepay.

Giver et energiboost

Ejerne, der som anden generation overtog røgeriet i april 2023, er meget glade for hjælpen.

Camilla Grønning fortæller, at støtten kommer både fra lokalområdet, hele Bornholm, fra hele Danmark, men også fra udlandet – Sverige, Polen, Tyskland.

– Det er fra mennesker, der på en eller anden måde har en forbindelse til røgeriet, for eksempel har været her som børn, siger hun.

Hvad betyder dette rygstød for jer?

– En ting er, at vi vil det her, at det skal lykkes for os. Det giver os et energiboost og giver os endnu mere tro på, at vi nok skal klare den. Det giver os også en lille smule ro i forhold til, at lige meget hvordan vi end vender og drejer det, bliver der en regning, som vi selv skal betale, siger Camilla Grønning.

Ødelæggelserne bliver ganske vist dækket af Naturskaderådet, da det er slået fast, at der var tale om stormflod. Men røgeriet skal betale en selvrisiko.

– For hver en million, skal vi selv betale 140.000 kroner, siger Camille Grønning.

Det er endnu ikke gjort op, hvad den endelige regning løber op i, men det ventes at blive over 10 millioner millioner kroner, inklusive tre-fire millioner i tabt omsætning.

Den 20. marts

– Vi er ved at få ryddet det sidste ud, mens vi venter en afklaring fra Naturskaderådet. Vi håber, at håndværkerne kan gå i gang med renoveringen inden jul, siger Camilla Grønning.

Det er især anskaffelsen af nye maskiner, som bliver en tung post på budgettet.

Planen er, at der nu skal arbejdes på højtryk hen over vinteren for at få genåbnet butik og restaurant.

– Vi har en deadline, der hedder 20. marts. Om det så bliver på halv eller hel kraft, at vi åbner til den tid, tør jeg ikke sige, slutter Camilla Grønning.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT