Så mange nye bornholmske virksomheder så dagens lys i 2021

Så mange nye bornholmske virksomheder så dagens lys i 2021
I 2021 blev der registeret 95 nye virksomheder på Bornholm, og ifølge erhvervschef Christa Lodahl fra Business Center Bornholm oplever især Nexø en markant fremgang af nye iværksættere, som har slået sig ned i byen. Fotograf Jacob Jepsen
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 13. JAN 2022 • 15:30
Berit Hvassum
Journalist
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
13. JAN 2022 • 15:30

Selvom 2021 igen blev et år præget af corona, har der stadig været innovation og iværksætterlyst at spore i erhvervslivet.

 

Vækstfonden oplyser i en pressemeddelelse, at der i det forgangne år blev nystiftet 270 virksomheder på de danske øer, og det er uden sammenligning solskinsøen Bornholm, der ligger i top, når det gælder antallet af nyoprettede virksomheder i årets løb.

Hele 95 virksomheder fik deres eget momsnummer i cvr-registret. Langt nede på listen finder man Morsø med 62 nye virksomheder. Dog skal der tages forbehold for den demografiske sammensætning på Bornholm, som betyder, at antallet af nystiftede virksomheder per.1000 indbygger ligger i den lave ende.

Business Center Bornholm er den lokale sparringspartner til nye virksomheder, der ønsker vejledning til forretningsplan, budgetter, markedsføring, salg og digitale løsninger.

I 2021 var medarbejderne i det lokale erhvervscenter i berøring med 110 individuelle borgere, som enten var i idéfasen eller fik et cvr-nummer.

– Det er rigtigt positivt med mange nye firmaer på Bornholm, som har en gejst og vilje til at starte op, siger erhvervschef Christa Lodahl.

– Når vi får henvendelser fra folk, så handler det meget om kapitel og finansiering.

Vi hjælper også med gennemgang af forretningsmodellen eller konceptet, som de kan få trykprøvet hos os.

Business Center Bornholm er Bornholms Regionskommunes lokale erhvervsservice, som har det overordnede mål at styrke bornholmske virksomheder og fodre iværksætterriet, som er i stigning. I 2020 var antallet af nye firmaer på 74.

Stærkt netværksbaseret miljø omkring iværksættere

Tæt på to år med coronarestriktioner og flere nedlukninger af samfundet har ifølge Christa Lodahl ikke skræmt iværksætterne.

Udover vejledningen fra konsulenterne i Business Center Bornholm, er der endnu en vigtig faktor til succes og fremgang for nye og etablerede firmaer, som har stor gavn af at være samlet i et fælles netværk.

– På Bornholm er der et økosystem omkring iværksætteri. Det fungerer rigtig godt, når man sidder meget alene med sine idéer og har brug for sparring. Det er vigtigt at bevare, fortæller Christa Lodahl.

– Vi ser med den tidligere konservesfabrik i Nexø, hvor man skaber et sted for nye firmaer og i iværksættercaféen ’Holmer’, som tilbyder at være en afsætningskanal for nye produkter på markedet, at der kræfter, som hjælper på vej.

Øerne er fantastiske til at udnytte lokale potentialer

Vækstfonden er statens finansieringsfond, der arbejder for at sikre virksomheders adgang til risikovillig kapital, og de har dykket ned i de seneste tal fra CVR-registeret. Sammenlignet med 2020, er der oprettet flere nye virksomheder på næsten samtlige øer.

– Vi er fantastiske til at udnytte de lokale potentialer på øerne, og det er en klar solstrålehistorie. Om det er landbrug, håndværk eller keramik er de danske øboere dygtige og entreprenante, og det bidrager til både vækst og lokale arbejdspladser, siger Jens Mølby, der udlånsdirektør i Vækstfonden.

Det er kun Samsø og Orø, der ikke har oplevet en stigning i forhold til sidste år. På Samsø er oprettet 20 ny virksomheder, ligesom der også blev det i 2021, mens der på Orø er oprettet to, hvor der i 2020 blev oprettet seks virksomheder.

Vender man blikket mod de danske småøer uden en kommune, er det en delt førsteplads. Den deles Hjarnø i Horsens Fjord og Fejø nord for Lolland om. På begge øer blev der oprettet tre virksomheder i 2021.