Nu har de søgt: Her er Bofas argument

Nu har de søgt: Her er Bofas argument
Bofa har søgt om udsættelse af den nye affaldsordning. Foto: Jacob Jepsen
TOPNYHED | ABONNENT | 23. NOV 2022 • 14:03
TOPNYHED | ABONNENT
23. NOV 2022 • 14:03

Ansøgningen er sendt, og man forventer at få dispensation, lyder det fra Bornholms Regionskommune.


Ansøgningen om dispensation for den nye affaldsordning er nu blevet sendt til Miljøstyrelsen.

Tirsdag kunne direktør i Bornholms Regionskommune, Lillian Rasch Madsen, fortælle, at man var klar til at sende den afsted.

– Vi skal sikre, at Miljøstyrelsen kan nå at behandle sagen inden årsskiftet, og derfor sender vi en ansøgning meget snart, forklarede direktøren til Tidende.

Og meget snart var altså allerede samme dag, tirsdag den 22. november. Det fremgår af kommunens ansøgning, som Tidende er i besiddelse af.

– Bornholms Regionskommune søger hermed om yderligere forlængelse af allerede meddelt dispensation for etablering af henteordninger for særskilt indsamling af fraktioner fra husholdninger, indledes ansøgningen, der er underskrevet af Bofa-direktør, Jens Hjul-Nielsen.

Kan ikke få leveret materiel

I brevet til Miljøstyrelsen redegøres for det hidtige forløb, hvor regionskommunen tidligere har fået dispensation ad to omgange.

Første gang den 14. februar 2021, da man søgte om dispensation frem til den 31. december 2021, og sidenhen søgte kommunen den 22. december 2021 om dispensation således, at der først skulle indsamles i de pågældende affaldsfraktioner fra den 1. januar 2023.

Det har imidlertid ikke vist sig muligt, og efter at Miljministeriet den 1. september udsendte et brev, hvori der blev åbnet for muligheden for yderligere dispensation, har det i et stykke tid været velkendt, at regionskommunen ville søge om forlængelsen. Ansøgningen begrundes i brevet med, at det ikke har været muligt at få materiel hjem i tide til den nye ordning.

– Nærværende ansøgning er begrundet i, at Bornholms Regionskommune ikke kan få leveret materiel inden 1. januar 2023. Vores renovatør har meddelt os, at opsamlingsmateriel (dvs. eksempelvis spande på hjul og delvist nedgravede fælles systemer) ikke kan leveres til tiden. For nuværende er det uklart, hvornår opsamlingsmateriellet kan leveres, lyder det i ansøgningen.

Forventer at få dispensation

Det fremgår derudover i ansøgningen, at der henvises til den forudgående dialog mellem kommunen og Miljøstyrelsen, hvilket blandt andet omfatter en telefonsamtale den 17. november 2022.

Lillian Rasch Madsen vil ikke gå i detaljer med, hvad der blev snakket om, men i en mail skriver direktøren, at baggrunden for ansøgningen er blevet drøftet, herunder også det forhold, at man ikke kan melde en konkret dato ud for, hvornår den nye ordning forventes af blive klar. Det var ellers et krav, at man oplyste det i ansøgningen, fortalte Lillian Rasch Madsen i sidste uge til Tidende.

– Vi afventer lige nu, om vi kan få at vide fra HCS, hvornår de kan være klar. Det skal vi oplyse, når vi søger om dispensation, og det er derfor, vi ikke har søgt endnu, sagde hun, som svar på hvorfor den omtalte ansøgningen ikke var sendt endnu.

Nu er den dog alligevel blevet sendt, så den kan nå at blive behandlet og til spørgsmålet om, hvorvidt kommunen regner med at få givet ny dispensation fra Miljøstyrelsen, er svaret klart.

– Ja – vi forventer at få dispensation, lyder det fra Lillian Rasch Madsen.