Kim Christiansen sælger fabrik: Arbejdet med at gøre klar til nye formål er påbegyndt
Den tidligere spånpladefabrik i industrikvarteret bag stationen i Aakirkeby har stået tom i otte år. Foto: Berit Hvassum

PRODUKTION | AAKIRKEBY | GRATIS
17. AUG 2021 • 14:00
Anette Vestergaard
Journalist

Kim Christiansen sælger fabrik: Arbejdet med at gøre klar til nye formål er påbegyndt

I 2013 købte Kim Christiansen den gamle spånpladefabrik i Aakirkeby med henblik på at producere træpiller til pillefyr.

Kim Christiansen driver Nordbornholms Byggeforretning som sin primære virksomhed, men ejer også Tingsted Savværk, hvor man producerer flis, fremstillet af træ fra blandt andet bornholmsk produktionsskov.

Kim Christiansen så dengang en mulig forretning i at pakke træpiller af råvarer fra savværket i Tingsted og investerede blandt andet i to pillepressere og et tørreanlæg.

Trækker i nødbremsen

Produktionen kom imidlertid aldrig i gang, og nu har Kim Christiansen valgt at afhænde spånpladefabrikken til en anden bornholmsk erhvervsmand.

Forklaringen er enkel:

– Priserne på træpiller er ikke attraktive. Så da vi finder ud af, at vi ikke kan tjene penge på det, trækker vi nødbremsen, siger Kim Christiansen til Bornholms Tidende.

Tingsted Savværk producerer fortsat flis til Bornholms Forsyning.

Arbejdet med at gøre spånpladefabrikken klar til nye formål er påbegyndt, men det har ikke været muligt at få en kommentar fra den nye ejer.

 


Historien kort

Spånpladefabrikken i Aakirkeby blev opført som Bornholms Andels-Hørfabrik i 1940.

Natten mellem 5. og 6. april 1943 brændte fabrikken. Produktionen gik til Tyskland, og det var en almindelig antagelse, at branden var påsat af sabotører. Fabrikken blev dog hurtigt genopført.

I 1949 stiftedes Boværk som datterselskab af Bornholms Andels-Hørfabrik, som ville have en tørrestation for grøn lucerne i tilslutning til hørfabrikkens anlæg. De to fabrikker blev drevet side om side, indtil hørfabrikken stoppede i 1958.

I en kort periode slog fabrikken over på produktion af lucernemel, for så i 1961 at skifte over til produktion af grøntpiller og træaffald til spånpladeproduktion.

Produktionen fortsatte til 1990, hvor BAF overtog produktionen af grøntpiller og lejede sig ind i Boværks bygninger.

I 2006 blev fabrikken overtaget af cleantech-virksomheden BioGasol. Planerne om at opføre et bioethanolanlæg måtte imidlertid opgives, og i 2013 blev bygningerne solgt til Kim Christiansen.Flere nyheder