Kendt ølkæde serverer alkohol uden bevilling

Kendt ølkæde serverer alkohol uden bevilling
Mikkellers pop up-restaurant i Gudhjem har tilsyneladende ikke overholdt bevillingsreglerne. Foto: Henrik Nielsen
TOPNYHED | GUDHJEM | ABONNENT | 17. AUG 2022 • 05:30
TOPNYHED | GUDHJEM | ABONNENT
17. AUG 2022 • 05:30

Øl- og restaurationskæden Mikkeller har i løbet af sommeren tilsyneladende ulovligt serveret alkohol til deres gæster i Gudhjem. Mikkeller fortæller, at de er klar over, at de ikke må servere alkohol og mener, at der må være tale om en misforståelse.

Pop up-restauranten, der åbnede dørene i Brøddegade i år, har endnu ikke fået deres alkoholbevilling.

Det betyder ifølge restaurationsloven, at der ikke må serveres stærke drikke. Stærke drikke dækker i dette tilfælde over drikkevarer med en alkoholprocent på 2,8 procent eller derover.

Benny Schou, der er formand for kommunens bevillingsnævn og er med til at tage sig af bevillingssagerne, bekræfter over for Tidende, at Mikkeller i Gudhjem endnu ikke har fået deres alkoholbevilling. Til trods for den manglende bevilling, har Tidende ad flere omgange oplevet, at der bliver skænket og serveret alkohol i Mikkellers restaurant i Gudhjem.

– Det er ulovligt. Man kan købe alkoholen et andet sted og så sætte sig hos Mikkeller, men det andet er efter min bedste overbevisning ulovligt, siger Benny Schou.

Politidirektøren ved Bornholms Politi oplyser til Tidende, at reglerne helt grundlæggende siger, at der ikke må udskænkes alkohol uden bevilling. Skal man udskænke alkohol, skal man have en bevilling, og så er det ligegyldigt, om det bliver drukket på det givne sted, eller om man går ned på havnen, lyder det fra politiet.

En misforståelse

Mikkeller ejes af Mikkel Borg Bjergsø, der i første omgang fortæller, at det ikke er noget, han har kendskab til foregår på restauranten i Gudhjem, men han får henvist Tidende til Paulina Topolska Engberg, der er ansvarlig for det daglige i Mikkeller Gudhjem.

Hun oplyser, at Mikkeller tidligere på sommeren søgte om alkoholbevilling til deres restaurant i Gudhjem, men bevillingen er altså endnu ikke endelig godkendt af politiet.

– Vi er helt indforstået med, at vi ikke kan sælge alkohol, som det er lige nu. Vores personale er instrueret i, at vi ikke må sælge alkohol i vores restaurant. Heller ikke ude foran, siger Paulina Topolska Engberg, da Tidende fanger hende på telefonen.

Hvordan kan det så være, at vi har oplevet, at der bliver serveret alkohol hos jer?

– Jeg ved ikke, om der er sket en misforståelse. Vi har gjort alt for at følge op på situationen og overvejer, om der mon har været tale om en øl til at tage med? 

Det gjorde vi ikke. Da min kollega bestilte en øl, blev den skænket i et glas...

– Hvis der har været den oplevelse, må det have været en misforståelse fra vores side, hvilket vi selvfølgelig ikke vil have gentaget, og vi vil derfor skærpe kommunikationen på området, fortæller Paulina Topolska Engberg.

Bevillingsreglerne forholder sig således, at man ikke behøver en alkoholbevilling for at sælge alkohol, så længe det ikke bliver serveret for gæsterne. Det vil i praksis sige, at man godt må sælge en uåbnet dåseøl, som gæsterne kan tage med, men Tidende har gentagende gange set og oplevet øl blive serveret i glas hos Mikkeller, hvilket er i strid med restaurationsloven.

Hvad har I tænkt jer at gøre for, at vi ikke vil have samme oplevelse, hvis vi kommer forbi jeres restaurant igen?

– Jeg har bedt vores manager om at understrege over for vores personale, at vi ikke har tilladelse til at servere alkohol, uanset om det bliver drukket hos os eller andre steder, siger Paulina Topolska Engberg.

Kunderne sendes over på den anden side af vejen

Når man besøger Mikkeller i Gudhjem, får man også at vide, at man kan tage sin mad og øl med over på den anden side af Brøddegade, hvor gårdhaven ved den nu lukkede bar MiniPenny ligger. Haven er ejet af Martin og Jannie Buch Thorborg, der efter at have fået afslag på deres alkoholbevilling i MiniPenny i stedet besluttede at åbne gårdhaven for offentligheden.

Hvorfor opfordrer jeres personale til, at man kan sætte sig over i gårdhaven i stedet for at sidde hos jer selv?

– Vi har et rigtig godt forhold til Martin og Jannie Buch Thorborg. Det er en fælles aftale om, at vi kan tilbyde plads i haven til vores kunder, fordi vi har begrænset plads udenfor og er i gang med at lave om på vores terrasse på første sal, siger Paulina Topolska Engberg.

Martin Buch Thorborg er ikke interesseret i at give flere kommentarer til gårdhaven, som han mener, at der er blevet skrevet nok om, men han skriver til Tidende, at alle må benytte deres have denne sommer, så længe de opfører sig ordentligt. Han har dog ingen kommentarer til, hvad han mener om, at Mikkeller serverer alkohol uden bevilling, som bliver drukket i Thorborg-parrets gårdhave.