Kæmpe byggeri er forsinket

Kæmpe byggeri er forsinket
En visualisering af en af de bygninger, som der skal bygges tre stykker af på Almegårds Kaserne. Illustration: Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse
NYHED | ABONNENT | 8. NOV 2023 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
8. NOV 2023 • 05:30

Forsvaret håber snart at have alle tilladelser på plads til byggeri på Almegårds Kaserne.

Det er mere end syv måneder siden, at den lokale entreprenørvirksomhed PL Entreprise fik tildelt opgaven med at opføre tre store multifunktionsbygninger på Almegårds Kaserne. Men byggeriet er stadig ikke kommet i gang.

Det var meningen, at man skulle i gang i sommer. Så kom der projektændringer i Forsvarsministeriets samlede plan om modernisering af mandskabs- og materielfaciliteter på en række af hærens kaserner, og Folketingets finansudvalg bevilgede flere penge, fordi der har været store prisstigninger i byggebranchen.

Nu venter man på at få alle tilladelser i hus, oplyser Martin Særmark-Thomsen, kommunikationskonsulent i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, som er bygherre på projektet, der kommer til at løbe op i tæt på 200 millioner kroner.

– Vi har flere projekter kørende, og der er nogle indbyrdes forudsætninger i forhold til tilladelser. Der skal laves et lille naturprojekt, et miljøprojekt, og så er der det store byggeprojekt. Det har i kombination med, at der er nogle sagspukler hos de relevante myndigheder, desværre gjort, at vi ikke har kunnet komme i gang med byggeriet, siger Martin Særmark-Thomsen.

Konstruktiv i ventetiden

– Det gode ved det hele er, at vi har købt spaderne til det første spadestik, og vi har en forhåbning om, at vi kommer i gang på denne side af nytår, tilføjer Martin Særmark-Thomsen.

Det har tidligere været meldt ud, at byggeriet skulle stå færdigt i 2025, men kommunikationskonsulenten tør ikke give et bud på, hvornår det bliver med den seneste forsinkelse. Han er dog fortrøstningsfuld, idet man i Forsvaret efterhånden har fået en større erfaring med denne form for byggerier, som man har gennemført flere steder i landet.

– Forsinkelsen betyder selvfølgelig noget i forhold til, hvornår byggeriet kan stå færdigt. Men vi har prøvet at bruge ventetiden så konstruktivt som muligt. Vi har taget en masse forberedende møder med entreprenøren. Det har gjort, at vi allerede har fået nogle ting på plads omkring byggeriet – nogle detaljer, som man normalt først ville tale om, når man havde sat spaden i jorden, siger Martin Særmark-Thomsen.

 

De tre nye bygninger er her markeret på en tegning over kasernen. Illustration: Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse 

Tre ens bygninger

Byggeprojektet omfatter tre ens bygninger, der er så store, at de markant vil ændre den 76 år gamle kasernes samlede udtryk.

De tre bygninger indeholder garager, pudsestuer (hvor man gør udstyr rent og klar), undervisningslokaler, depoter, omklædnings- og badefaciliteter. De skal sikre tidssvarende og ensartede faciliteter til Opklaringsbataljonen, som har til huse på kasernen, og dens højteknologiske køretøjer og materiel.

Bataljonen forventes snart udvidet med en tredje eskadron, hvilket der er taget højde for i projektet.

De tre store bygninger – en til hver af de tre eskadroner – skal ligge i kasernens sydøstlige hjørne, som er det eneste område, hvor der endnu er plads indenfor hegnet. Det betyder, at den eksisterende miljøplads skal flyttes, hvilket også indgår i projektet.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT