'Jeg ville desværre være forsigtig med at anbefale folk at stifte virksomhed på Bornholm'

'Jeg ville desværre være forsigtig med at anbefale folk at stifte virksomhed på Bornholm'
Jessica og Christian Skovdal Andersen har siden 2015 drevet bryggeri på Tejn havn. Det har de været glade for, men de kunne godt tænke sig, at regionskommunen blev lidt mere erhvervsvenlig og opfordrer derfor til, at det bliver et tema i den kommende kommunalvalgkamp. Arkivfoto: Allan Rieck
POLITIK | BORNHOLM | ABONNENT | 11. OKT 2021 • 20:30
Jesper Gynther
Journalist
POLITIK | BORNHOLM | ABONNENT
11. OKT 2021 • 20:30

Bornholm er Danmarks mindst erhvervsvenlige kommune ifølge Dansk Industri, og i Tejn vil en bryggeriejer nu have fokus på problemet til det kommende kommunalvalg. Han tøver nemlig med at anbefale andre at stifte virksomhed på Bornholm, ligesom han selv overvejer at placere nye projekter andre steder fremfor her.


Christian Skovdal Andersen er ejer af Penyllan Brewery i Tejn, og han har en klar opfordring til politikerne, der stiller op til kommunalvalget på Bornholm: Hav fokus på erhvervslivet.

– Nu er borgmesteren igen ude for at tigge penge af indenrigsministeriet, fordi kommunen ikke kan klare sig selv økonomisk. Samtidig har Dansk Industri netop udnævnt Bornholm til at være Danmarks absolut mest erhvervsfjendtlige kommune. Det er min erfaring at den "flotte" placering er fuldt fortjent, og jeg ville desværre være forsigtig med at anbefale folk at stifte virksomhed på Bornholm, som det er nu. Og det er jo egentligt ærgerligt, skriver han på facebookgruppen Iværksætter Bornholm.

Han opfordrer samtidig andre virksomheder til at dele deres oplevelser, hvis de har oplevet, at kommunen har forhindret dem i at vokse. Det har han nemlig selv oplevet, uddyber han over for Tidende.dk. Han nævner som eksempel, at en planlagt whiskey-produktion på Tejn havn i samarbejde med bryggeriet Braunstein fra Køge måtte opgives for fem år siden.

– Kommunen rykkede overhovedet ikke på det, og det gjorde, at Braunstein-brødrene efter halvandet år trak sig, fordi de ikke troede på, at det nogensinde ville blive til noget. Det er superærgerligt, for de var parat til at skyde rigtig mange millioner i det, så finanseringen var på plads, siger han og oplyser, at planen var at lave et besøgscenter og et destilleri på havnen.

Ondelymene langsommelig proces

Han kritiserer også, at regionskommunen har bedt bryggeriet om at betale 40.000 kroner i leje om året for at sætte nogle møbler op, om sommeren, på Tejn havn, som ellers frit må benyttes af alle – også af dem, der ikke er kunder i bryggeriet.

– Regionskommunen har ressourcer til at slå hårdt ned på dét, men ikke ressourcer til at hjælpe en ny virksomhed med at blive sat op, som i princippet kunne have genereret masser af arbejdspladser og givet penge til kommunen i skat. Det er det misforhold, jeg oplever, og det er frustrerende, siger Christian Skovdal Andersen.

Senest har han sammen med tre andre fra Sandvig og Svaneke købt en bygning på Tejn Havn af Espersen, hvor de vil bygge et koncertsted, restaurant og hotel, men også her oplever han udfordringer med regionskommunen.

– Det er ondelymene også en langsommelig proces, siger han.

Trods alle problemerne med regionskommunen vil han dog ikke flytte bryggerivirksomheden fra øen, men hvis han skal i gang med nye projekter, så kan det godt være, at det bliver et andet sted end Bornholm.

– Det har helt klart været med i overvejelserne. Vi har ikke tænkt os at flytte fra Bornholm min kone og jeg, for vi kan godt lide at bo her. Men fremtidige projekter vil jeg overveje at starte andetsteds som det er nu. Og vi har andre projekter i støbeskeen. For eksempel er whiskey destilleri-drømmen ikke død, men jeg har svært ved at se den på Bornholm, siger han.

Ikke de ansattes skyld

Christian Skovdal Andersen tror, at andre virksomheder også oplever lignende problemer, men holder munden lukket for ikke at komme i uføre med regionskommunen.

– Jeg går ud fra, jeg ikke er den eneste. Men jeg kunne forestille mig, at nogle er lidt tilbageholdende med at udtale sig, fordi man ikke vil være på dårlig fod med nogen. Men det burde man ikke komme, så længe det er konstruktiv kritik, og man peger på et reelt problem, siger han og slår fast, at kritikken ikke er rettet mod de ansatte i regionskommunen.

– Det er ikke de ansattes skyld i kommunen. Det virker mere som om, at der er politisk uvilje til at guide kommunen i en retning, der er nyttig for erhvervslivet på Bornholm, siger han og opfordrer derfor til, at politikerne vil vægte emnet højt i den kommende kommunalvalgkamp.

– I stedet for at det - eksempelvis - ender med at handle om fem eller ti ekstra flygtninge, så kunne jeg godt tænke mig, at det kom til at handle om noget med noget kød på. Det er ikke relevant at diskutere, om vi skal have 10 ekstra flygtninge, når vi sagtens kunne finde pengene til det, såfremt erhverslivet klarede sig bedre, siger han og slår fast, at emnet erhvervsvenlighed er vigtigt for hele Bornholm - ikke kun virksomhederne.

– Kommunen vil jo gerne have flere tilflyttere, og folk flytter jo kun herover, hvis der er arbejdspladser - og det er der kun, hvis der også er virksomheder.

– Derfor ville jeg ønske, at man fra politisk side i højere grad ville prioritere kommunens ressourcer, så man hjalp erhvervslivet og virksomhederne i stedet for at gøre det vanskeligere for dem, siger han og tilføjer:

– Det er som om, at den vigtige diskussion om den daglige finansiering af øens drift nogle gange drukner lidt i, formodentlig, langt sjovere ting, som store visioner om "Bright Green Island", flotte nye rådhuse og muligheden for at tage en selfie sammen med kendisser på Folkemødet.