Hugget i bornholmsk granit: Ny attraktion på hotel

Hugget i bornholmsk granit: Ny attraktion på hotel
Den nye vinkælder omgivet af bornholmsk granit. Eget foto
NYHED | ABONNENT | 26. NOV 2023 • 15:30
NYHED | ABONNENT
26. NOV 2023 • 15:30

Omgivet af bornholmsk granit står den nye vinkælder nu klar i forlængelse af restauranten på Stammershalle Badehotel. Et flot udstillingsvindue med praktiske fordele, lyder det fra en glad direktør.

Det har taget to år, men nu står den nye vinkælder omsider klar på Stammershalle Badehotel.

Og det vækker stor glæde hos direktør Susanne Vang Søgård, at man nu kan præsentere restaurantens vine på den bedste måde.

– Det giver et flot udstillingsvindue, at man nu kan sidde i restauranten og spise, samtidig med at man kan kigge ind i vores flotte vinkælder. Og så skal tjenerne heller ikke løbe så langt, siger Susanne Vang Søgård.

Stammershalles gamle vinkælder lå nemlig meget langt væk fra restauranten, så udover det forbedrede æstetiske udtryk, som vinkælderen bidrager til restauranten, har det også en praktisk funktion. Vinkælderen har som nævnt taget to år at få lavet færdig, og det skyldes først og fremmest en ting.

– Der var bornholmsk klippe, som skulle hugges ud og så videre. Det har jo larmet, så vi har ikke kunnet forstyrre gæsterne med håndværkere, fordi det er midt inde i restauranten, fortæller direktøren, der suppleres af restaurantchefen på Stammershalle, Tim Ottosen.

– Klipperne kom jo faktisk allerede et par meter nede.

Vinkælderen er altså gravet ud og omgivet af bornholmsk granit, og de lokale håndværkere, der har stået for at udføre projektet, kunne derfor kun lave det store arbejde, når der var lukket i restauranten.

– Så har de kunnet lave nogle småting, mens vi har haft åbent. Noget der ikke har larmet. Men det er derfor, det har taget så lang tid, forklarer Susanne Vang Søgård.

Visuelt gennemført

Ideen til at lave den nye vinkælder kom af, at Susanne Vang Søgård og hendes mand Ulrich Søgård havde besøgt andre restauranter, blandt andet på Dragsholm Slot, hvor man også har nogle meget flotte vinkældre, fortæller Tim Ottosen.

– Så det er inspireret af det. Og så synes vi selv, vi har Bornholms bedste vinkort, så det er også for at vise vinene frem på den bedste måde, tilføjer restaurantchefen, der mildt sagt er imponeret over det nye udstillingsvindue, man har fået kreeret i forlængelse af restauranten.

– I mine 20 år i restaurationsbranchen, hvor jeg også har arbejdet på forskellige Michelin-restauranter, har jeg ikke set noget så gennemført rent visuelt. Jeg har også en ven og kollega, der er vinhandler og har handlet med vin i de sidste 30 år. Han har været på de bedste restauranter i både Danmark og i udlandet, og han var helt blæst bagover, da han havde været at se det. Og der stod det ikke en gang helt færdigt endnu, siger Tim Ottosen.

Der kan i alt ligge 1.800 vine i den nye vinkælder, og til os, der ikke lige har prøvet det før, er der særligt to ting, man skal være opmærksom på, når man indretter en vinkælder, forklarer restaurantchefen.

– Det er vigtigt at få det temperatur- og fugtighedsstyret, så vinene kan holde sig derinde. Der er 14 grader i det ene rum, og så er der otte grader i hvidvin- og champagnerummet. Det er en fordel serveringsmæssigt, men det er også vigtigt i forhold til at kunne langtidsopbevare vinene, fortæller Tim Ottosen.

Han tilføjer, at man godt kunne have fået plads til mere end 1.800 vine, men det har man fravalgt for at give gæsterne en bedre oplevelse, når de går rundt i vinkælderen.

– Det har også været vigtigt for os, at det er præsentabelt. Jeg har arbejdet på mange restauranter i København, hvor man nok havde lavet kortere afstand mellem hylderne af forretningsmæssige årsager, men her har vi valgt, at der skal være længere afstand, så man bedre kan se vinene.

Wauw-fornemmelse

I løbet af november har Stammershalle Badehotel hver dag inviteret på et glas gratis vin, hvor der samtidig har været mulighed for at se de nye rammer til vinene.

Og det har fremkaldt mere eller mindre samme reaktion hos alle, der er kommet forbi, beretter Susanne Vang Søgård.

– Alle, der er kommet, har sagt: ”Wauw!” Man får den der wauw-fornemmelse. Tim har så også lagt kældervinmenuen og vinmenuen op i det ene vindue, så man kan se, hvad der passer til vores nuværende menu. Så det er også afstemt, siger direktøren.

Arbejdet med den nye vinkælder er blevet udført af PLE, AT-snedkere, Zurface, Fl. Svendsen, Knudsker el, og Sørens Storkøkken.

Stammershalle Badehotel har åbent hver dag indtil den 17. december, hvor man er meget velkommen til at komme og se den nykonstruerede vinkælder, fortæller Susanne Vang Søgård.

 


 

 

Eget foto