Hele Bornholm ramt af strømafbrydelse

Lyskrydsene er også ude af drift. Video: Jacob Jepsen
TOPNYHED | 10. OKT 2022 • 07:54
TOPNYHED
10. OKT 2022 • 07:54
Tommy Kaas
Digital chef

Årsagen til den strømafbrydelse, der har ramt Bornholm mandag morgen, er endnu ukendt. Fra halv ni sender Beof lokalt produceret strøm afsted, og omkring klokken 10 forventes øen, at være i ødrift.

Bornholm var mandag morgen fra 07.49 ramt af strømafbrydelse. Trefor Elnet Øst bekræftede, at hele Bornholm blev ramt, og at det er søkablet, der ikke leverer strøm. Men årsagen til den manglende spænding er stadig ukendt.

Kvart over 10 meddelte Energinet på Twitter, at to tredjedele af forbrugerne har fået deres strøm tilbage, og at de regner med at de sidste er med inden for de næste to timer.

— Energinet (@EnerginetDK) October 10, 2022

Halv ti skrev Trefor på Twitter, at de var i fuld gang med at give bornholmerne strømmen tilbage.

– 1/3 af øen er nu spændingssat og vi er i fuld gang med at genforsyne den resterende del af Bornholm.
Bornholm forventes at være fuld spændingssat omkring kl. 12. Vi beklager de gener afbrydelsen har haft.

Fra morgenen af var der nok at se til hos Trefor, da der pludselig ikke var spænding i søkablet mere.

– Vi løber meget stærkt for at få styr på det, fortalte Anya Palm, der er kommunikationschef hos selskabet, der er ny ejer af det bornholmske elnet.

Hun kunne fortælle, at den lokale afdelingsleder, Ole Westh, allerede da var på vej til elværket, for at finde ud af, hvor afbrydelsen kommer fra. 

– Vi kan endnu ikke sige, hvad årsagen er, fortalte Anya Palm på daværende tidspunkt.

Senere er det dog blevet klart, at det er søkablet, der er ude af funktion, men årsagen til det problem er så stadig ukendt.

Strømmen gik mandag morgen på Bornholm. Her er det en mørk butik hos Circle K i Rønne. Foto: Jacob Jepsen

Forbereder ødrift

Allerede halv ni var der faktisk strøm i kontakterne i dele af det centrale Rønne, men det havde nemlig intet med søkablet at gøre.

Bornholms Energi og Forsyning var allerede tidligt klar til at give en håndsrækning i en svær situation.

Her oplyste Klaus Vesløv mandag morgen, at de også hos Beof har noteret sig situationen. 

– Vi er ved at starte produktionen op. Bare for en sikkerheds skyld, hvis det viser sig, at det er, fordi der er sket noget med kablerne, fortalte han omkrintg klokken otte.

Og det er der altså blevet brug for. Mandag formiddag er Bornholm således på vej i ødrift.

Det fortæller Ole Westh, der er lokal afdelingsleder hos Trefor.

– Søkablet er koblet ud, men vi ved ikke, hvad årsagen er, så derfor får vi det el, der produceres hos Beof, og så snart vi har det, fordeler vi det ud til de bornholmske forbrugere, fortæller han. 

Foto: Jacob Jepsen

Hele Bornholm ramt

Hos Energinet oplyser de, at de forventer, hele Bornholm har strøm omkring middagstid. Den strøm bliver dog leveret af Bornholms Energi og Forsyning - og altså ikke via søkablet.

Opdateres...

Kabelskib i nærheden
Den opmærksomme og ivrige Marine Traffic-bruger har måske observeret en svensk kabellægger, der huserer lige omkring det kabel, der lige nu er uden spænding. 

Det er nærliggende at tænke at skibet og strømafbrydelsen har noget med hinanden at gøre, men her må vi desvrære skuffe. 

Skibet er ejet af det svenske rederi Baltic Offshore. Det har intet med strømkablerne at gøre, og de er i området for at lægge et telekabel, fortæller firmaet. 

DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 26-02-2024 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Mandag:  Ugen begynder med et gennemsnit på 2,67 kr./kWh. Det variable produkt slår det kvartalsfastsatte med 25%. Du sparer yderligere 53 kr. ved f.eks. at lade din elbil kl. 21-22-23 i stedet for kl. 17-18-19. Opdateret kl. 00.14. Næste opdatering kl. 13.14.

Bornholms energi og forsyning