Ingen bød på byggeopgave til 250 millioner

Ingen bød på byggeopgave til 250 millioner
Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 10. MAJ 2022 • 10:30

Det store anlagte renoveringsprojekt på Rosenvej i Rønne skrider stille fremad, men en ændring af udbudsmaterialerne kommer til at forsinke ombygningen i nogle måneder, ligesom selve byggeperioden bliver forlænget fra to til tre år. Ændringen kan være en fordel for mindre entreprenører, da sikkerhedsstillelse og binding af medarbejdere i flere år kan være problematisk i denne tid, mener direktøren for Bo42, Ebbe Frank.


På Rosenvej i Rønne ligger de ældste etageboliger, som boligselskabet Bo42 råder over, og med byggeår på blokkene dateret tilbage til 1953, så trænger de 70 år gamle huse til en grundig renovering, hvilket boligselskabet offentliggjorde planerne for i 2020, og som kommunalbestyrelsen allerede i 2018 tilkendegav sin støtte til.

– Det vi oplever på vores ventelister er, at hvis nogle skal flytte fra deres hus med have, så er noget af det der tæller på plussiden, at de kan bo i en lejlighed, også selvom de går med en rollator eller sidder i en kørestol. Og hvis vi ikke moderniserer disse boliger, som er de ældste etageboliger vi har, og der så bliver opført nye boliger andre steder, så ryger vi nederst i bolighierakiet. Så vi skal hele tiden sikre os, at vores boliger bliver moderniseret, åbnet op med åbne køkkener og stuer, har en moderne indretning og ikke mindst bliver energirenoveret, fortæller direktør for Bo42, Ebbe Frank.

Den ene del af organisationens afdeling 56, som boligerne på Rosenvej, Thorkildsvej og Gartnervangen hedder, fik nye køkkener for 30 år siden, og den anden del fik det for 25 år siden, men renoveringen dengang indebar kun en såkaldt lodret renovering, hvor faldstammer og den slags lodret udstyr blev udskiftet, men den vandrette renovering kom ikke med. Dermed er der i mange af lejlighederne installationer der er 70 år gamle.

– Det er blandt andet radiatorerne, der blev sat op dengang man brugte olie. Nu kræves der en langt større varmeflade, for at de er energivenlige. Så alle de vandrette installationer skal der røres ved. Derudover er der altanerne. I den ene del af afdelingen er de af træ, og de er altså ved at være rådne, og flere af dem står nu med afstivere, så der skal ske noget der også, siger Ebbe Frank.

12 ekstra lejligheder

Efter en totalrenovering af boligerne på Rosenvej vil boligselskabet få 12 ekstra lejligheder til rådighed, når tre- og fireværelseslejligheder bliver lavet om til mindre lejligheder. Baggrunden for den ændring er dog ikke at skaffe flere boliger til tilflyttere, men for at understøtte en generel ændring i boligmassen, fortæller direktøren for Bo42.

– Grundlaget for renoveringen af Rosenvej, hvor der bliver lavet om på lejlighederne, er egentlig en opfordring fra tidligere borgmester Winni Grosbøll om at øge andelen af billigere og mindre boliger, som også kan betales, hvis man er enlig, flygtning eller på overførselsindkomst, eller hvor unge mennesker, der ellers vil have svært ved at få råd til at flytte hjemmefra, kan bo.

Den anden baggrund er, at boligerne på Rosenvej i dag er svære at komme til.

– Uanset om det er i stuen eller på anden sal, så er der nu trapper. Efter renoveringen bliver en tredjedel af alle boligerne det der hedder tilgængelighedsboliger. Det kan enten være lodret eller vandret, altså enten tilgængelighed ved elevator, eller også at terrænet udenfor bliver hævet, forklarer Ebbe Frank.

 

Bo42 har store planer for boligblokkene på Rosenvej i Rønne. Men da udbuddet blev sendt ud i december, var der ingen der var interesseret. Nu er udbuddet ændret, og organisationen forventer at projektet kan stå færdigt tre år efter opstart, som gerne skulle være januar 2023. Illustration: Årstidernde Arkitekter

 

Ingen ville have jobbet

I en tid med rigtig stor aktivitet på boligmarkedet, og hvor der er gang i rigtig mange nybyggerier generelt over hele Bornholm, ramte Bo42 også ind i en udfordring, da de satte hele projektet til 240 millioner kroner i udbud. Hele renoveringen blev nemlig udbudt som en samlet pakke, og her var der ingen entreprenører der meldte ind og ville have jobbet. Det gjorde, at udbuddet blev tilpasset og udbudt i mindre etaper, og det har hjulpet på interessen, og flere har budt ind på opgaven.

– Fristen til at blive prækvalificeret var for tre uger siden, og det er der nogle, der er blevet. De har nu noget tid til at indsende et tilbud til os. Fristen var egentlig 13. maj, men på grund af udfordringer med at skaffe byggematerialer og få hentet priser hjem, har de bedt om en forlængelse af fristen. Det er imødekommet, så de nu skal aflevere tilbuddet midt i juni, siger Ebbe Frank.

Det, entreprenørerne skal byde på nu, er den første etape af projektet, hvor det skal fremgå hvor mange opgange de vil lave på samme tid, og hvilken tidsplan de forventer at arbejde under. Herefter vil den der får opgaven have en klausul på, at de også kan få lov til at opføre de efterfølgende etaper.

Tidligere har Bo42 meldt ud, at de gerne ville være færdige på to år, men organisationens byggerådgivere har opfordret til at byggetiden ændres til knap tre år, og dermed bliver hele projektet lidt forsinket.

– Den sidste tidsplan sagde at vi skulle i gang i oktober eller november, men på grund af det nye udbud bliver vi nogle måneder forsinkede. og vi vil ikke begynde lige før jul. Så hvis alt går efter planen, starter vi op til januar, og så kan vi formentlig være færdige til jul tre år efter, mener Ebbe Frank.

Og selvom virksomheder har vist interesse for projektet, er der fortsat en del ubekendte faktorer. De stigende priser på byggematerialer og generelt mangel på håndværkere spiller nemlig ind når store projekter bliver sat i søen.

– Byggematerialer er steget helt vildt. Vi lavede et udbud i Højvangsparken på 220 boliger, der skal have nye vinduer. Det har vi måttet skubbe 3-4 år nu, fordi vi lå 40 procent over det budgetterede. Det er blandt andet hængsler til vinduer og døre, som der åbenbart er stor mangel på, og hvor priserne er steget voldsomt, fortæller Ebbe Frank.