Espersen kommer ud med gigantisk underskud

NYHED | ABONNENT | 12. APR 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
12. APR 2023 • 05:30

Krigen i Ukraine er hovedårsagen til, at Espersen kommer ud af 2022 med et underskud på 81 millioner kroner. Men det går den rigtige vej, og elendigheden fortsætter ikke, lyder det fra direktøren.

A. Espersen kom ud af 2022 med et underskud på 81 millioner kroner efter skat - et underskud, der står i skarp kontrast til overskuddet på 10 millioner kroner i 2021.

Det oplyser administrerende direktør Klaus Nielsen til Tidende efter offentliggørelsen af årsregnskabet fra holdingselskabet Insepa A/S, der står bag A. Espersen og Beck Pack Systems. Et årsregnskab, der ellers viser en stigning i holdingselskabets samlede omsætning på 647 millioner kroner, mens holdingselskabets overskud faldt til 42 millioner sammenholdt med rekorden på 147 millioner i 2021.

Der er stadig overskud hos Insepa, men Espersen har et underskud på 81 millioner. Kan man sige, at det er Beck Pack, der trækker Inspeas årsregnskab op?

– Beck Pack trækker det op, ja, siger Klaus Nielsen, der også er direktør i Insepa.

Et udfordrende år

Resultatet hos Insepa og Espersen er ifølge Klaus Nielsen i høj grad påvirket af den russiske invasion i Ukraine.

– Det har været et udfordrende år, specielt i Espersen. Først måtte vi lukke vores fabrik i Rusland i en længere periode og efterfølgende sælge. Det er konsekvenserne af, at krigen har givet kraftige stigninger på priserne på fisk, og så har den givet meget høje priser på energi og fragt. Det har taget tid at få priserne igennem hos specielt detailhandlen, hvilket har gjort, at Espersen kommer med et resultat, der ikke er godt, forklarer Klaus Nielsen.

Hvad betyder et underskud på 81 millioner kroner for Espersen?

– Det betyder, at vi har måttet ændre vores prioriteringer, for det er ikke holdbart på sigt at have et underskud som det. Vi har suspenderet vores strategi, hvilket betyder, at vi har lukket nogle salgskontorer rundt i verden og har lavet nogle større besparelsesrunder. Så vi fokuserer på det, vi er bedst til, og prøver ikke at se alt for langt ud i fremtiden, fordi verden er så usikker, som den er, siger Klaus Nielsen.

Er du overrasket over resultatet?

– Nej. Vi har vidst det her siden sommeren, men vi har måttet ændre nogle ting i vores måde at drive virksomhed på. Vi har nogle andre aftaler med detailhandlen i dag, som gør, at vi ikke kommer i samme situation igen, hvis der kommer store udsving. Jeg er overrasket over, hvor voldsomt det blev, men jeg er ikke overrasket over resultatet.

Tilbage hvor vi skal være

Til trods for det dårlige resultat for Espersen og et fald i overskuddet hos Insepa, så vuderer Klaus Nielsen, at 2023 ser ud til at blive markant bedre end 2022.

Den vurdering bygger på to ting:

– For det første har vi haft et helt acceptabelt fjerde kvartal i 2022, og vi har et fornuftigt første kvartal her i 2023. Den inflation, der ramte os meget hurtigt og voldsomt, den rammer nu forbrugerne, fordi den er blevet sendt videre til detailhandlen. Så det gør, at vi tjener det, vi skal på vores produkter. For os har det været en balance i at sende de ubehageligheder videre, men samtidig sørge for at vi stadig har kunderne. For vi vil helst ikke blive mindre, siger han og tilføjer, at Espersen har beholdt alle kunderne.

– Vi er tilbage på der, hvor vi skal være efter et meget udfordrende første halve år. Det er ikke nogen elendighed, der fortsætter.

 


 

 

– Vi er tilbage på der, vi skal være, efter et meget udfordrende første halve år. Det er ikke nogen elendighed, der fortsætter, forsikrer direktør i både Espersen og holdingselskabet Insepa Klaus Nielsen. Arkivfoto: Jacob Jepsen

 

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT