Espersen i tænkeboks efter burgerkædes farvel i Rusland

Espersen i tænkeboks efter burgerkædes farvel i Rusland
Foto: Colourbox
NYHED | 9. MAR 2022 • 15:09
Jakob Marschner
Journalist
NYHED
9. MAR 2022 • 15:09

Med McDonald's midlertidige farvel til Rusland forsvandt også bornholmske Espersen A/S' begrundelse for fortsat at producere på sin fabrik i Novgorod. Den bornholmske virksomhed har dog endnu ikke afgjort præcis hvordan den nu vil reagere.

Fast food-gigaten McDonald's lukker midlertidigt sine 847 restauranter i Rusland, og det vil også spille ind på bornholmske Espersen A/S, der laver fiskeprodukter til McDonald's, også fra en fabrik i Novgorod.

I en mail til TV 2/Bornholm kalder Espersen A/S-direktør Klaus Nielsen det onsdag "helt sikkert", at McDonald's træk også får betydning for Espersen A/S' russiske engagement. Samtidig er det endnu for tidligt at sige præcis hvad Espersen A/S nu gør.

"Vi er ved at vurdere mulighederne og vil på et senere bestyrelsesmøde træffe den endelige beslutning vedrørende fabrikken. Der vil herefter komme en officiel udmelding i form af en pressemeddelelse", skriver Klaus Nielsen i sin mail til TV 2/Bornholm.

Bornholms Tidende gjorde onsdag flere forsøg på at få en kommentar fra Klaus Nielsen, men det er ikke lykkedes.

Efter at adskillige andre af de største amerikanske virksomheder allerede havde oplyst, at de trækker sig ud af Rusland, gik McDonald's gennem flere dages offentlig kritik, før fast food-kæden tirsdag besluttede at følge trop. Da det skete, var argumentet, at McDonald's ikke bare kunne se til, at mennesker lider meningsløst i Ukraine.

"I Rusland har vi 62.000 ansatte, der har bragt deres hjerte og sjæl til McDonald's-varemærket for at tjene deres lokalsamfund. Og hver dag tjener vi millioner af russiske kunder, der regner med McDonald's. Gennem de mere end 30 år, hvor vi har opereret i Rusland, er vi blevet en essentiel del af de 850 lokalsamfund, hvor vi opererer", sagde McDonald's-topchefen Chris Kempczinski tirsdag.

"På samme tid betyder vores værdier dog, at vi ikke kan ignorere den unødvendige menneskelige lidelse, der udspiller sig i Ukraine", tilføjede han.

McDonald's vil blive ved at udbetale løn til sine russiske ansatte, kom det også til at stå klart samme dag, hvor også Coca-Cola, konkurrenten PepsiCo og kaffekæden Starbucks midlertidigt indstiller deres aktiviteter i Rusland.