Danish Crown i Rønne får stor bøde af Fødevarestyrelsen

Danish Crown i Rønne får stor bøde af Fødevarestyrelsen
Slagteriet skal altid lave op til lovkravene, men realiteten er, at det hænder, at der sker fejl, siger Lajos Zoltan Muzs fra kødkontrollen på slagteriet i Rønne. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 6. JAN 2022 • 20:30
NYHED | RØNNE | ABONNENT
6. JAN 2022 • 20:30

Et kontrolbesøg i december måned udløste en bøde på 30.000 kroner til slagteriet Danish Crown i Rønne. Det skete efter at Fødevarestyrelsen gentagne gange havde observeret fejl i hygiejnen under produktion af kød.

I kontrolrapporten optræder overtrædelsen som en fejl i SSOP-procedurer. Det er et amerikansk begreb, som man følger i Fødevarestyrelsen. Det gør de, fordi Danish Crown er autoriseret i USA, og en amerikansk autorisation kræver blandt andet ekstra tilsyn i produktionen, forklarer Lajos Zoltan Muzs, der er dyrlæge og sektionsleder i kødkontrollen hos Danish Crown i Rønne.

– Fødevarestyrelsen er til stede under hele produktionsprocessen. Det er et krav, når der er amerikansk autorisation. Der er en hel række lande, der stiller særlige krav. Amerikanernes særlige krav er, at der er skærpet tilsyn.

– Så vi finder fejl og mangler, når vi er ude hver dag, og nogle gange flere gange om dagen. Det burde ikke være en selvfølge, at virksomheden laver fejl. Virksomheden skal altid lave op til lovkravene, men realiteten er, at det hænder, siger Lajos Zoltan Muzs.

Fejlen er rettet

Når Fødevarestyrelsen giver Danish Crown en bøde på 30.000 kroner, er det fordi man gentagne gange har set samme fejl, hvilket gør, at man ikke længere kan nøjes med at give en bemærkning, indskærpelse eller andet.

Ifølge Lajos Zoltan Muzs anvender man i slagteribranchen et eskalerende sanktioneringssystem, hvor man tyr til mere alvorlige sanktioner, hvis tidligere bemærkninger og fejl ikke er blevet rettet. I dette tilfælde er man altså nået til bødeniveau.

Seneste kontrolrapport fra Fødevarestyrelsen fortæller, at Danish Crown i Rønne har rettet op på fejlen.

– Der er kommet styr på den her forurening af kød. Vi laver 50 tilsyn på en måned, hvor der er én eller allerhøjst få bemærkninger. Så langt det meste er i top. Det er en fin virksomhed, men hændelige uheld eller fejl er svære at undgå, når produktionen er så stor. Sammenholdt med antal tilsyn, er vores bemærkninger meget få, siger Lajos Zoltan Muzs.

FÅ ABONNEMENT