Bornholm vil sætte ledige fri fra junglen af krav

Bornholm vil sætte ledige fri fra junglen af krav
Arkivfoto: Allan Rieck
NYHED | ABONNENT | 18. AUG 2022 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
18. AUG 2022 • 05:30

Fire kommuner får inden længe lov til at indrette deres indsats for ledige stort set, som de vil. Bornholm er blandt ansøgerne, og borgmester Jacob Trøst (K) tror på klare gevinster, hvis regionskommunen bliver udvalgt.

 

Slut med at skulle søge et bestemt antal job. Slut med at få kontrolleret, at man faktisk har gjort det. Slut med samtaler på Jobcentret, som man måske ikke ser nogen grund til.

Det vil blive den nye hverdag for Bornholms ledige, hvis regionskommunen slipper gennem nåleøjet og bliver udvalgt som en af de fire kommuner, der får lov at se væk fra en lang række love og regler og indrette sin jobindsats i høj grad, som man vil.

For de ansatte på Jobcentret: Slut med at bruge tid på kontrol og sanktioner. Og mere tid til at levere en meget mere håndholdt og skræddersyet løsning for de enkelte ledige.

Regionskommunen søgte 8. august om at blive en af de fire kommuner, der bliver sat fri. I praksis ved at give ønsket til kende over for Kommunernes Landsforening, der nu skal vælge de fire kommuner sammen med Beskæftigelsesministeriet.

– Kun fire kommuner bliver sat fri, så det er ikke sikkert, at vi bliver udvalgt. Jeg tror også, at der vil være mange kommuner, der byder ind på den her. Jeg hører i hvert fald på vandrørene, at der er mange kommuner, der gerne vil sættes fri på det her område, siger borgmester Jacob Trøst (K).

Nye tider for alle

Hvis Bornholm bliver udvalgt, bliver det nye tider på Jobcentret.

– Som jeg ser det og hører det, er der ledige, der bliver kaldt til samtaler, fordi de skal kaldes ind, og som skriver et bestemt antal ansøgninger indenfor et vist tidsrum, fordi de skal skrive det antal ansøgninger, siger Jacob Trøst.

– Der er ikke mulighed for at tage individuelle hensyn, men det håber og tror jeg, at vi vil kunne gøre, hvis vi bliver en af de fire kommuner, der bliver udvalgt. Så vil vi selv kunne vurdere, hvornår det er nødvendigt med samtaler og sanktioner, siger han.

– Hvis vi får lov, forventer jeg en mere smidig sagsbehandling og bedre muligheder for at tage højde for individuelle behov. Den nuværende lovgivning putter meget folk ned i nogle kasser, der ikke altid passer hensigtsmæssigt til den enkelte, så hvis vi får lov, tror jeg, at både Jobcentrets brugere og vores medarbejdere vil få en bedre oplevelse, siger Jacob Trøst.

– Jeg tror, at vores ansatte i Jobcentret vil opleve, at de kan bruge deres faglighed frem for at skulle følge en lovgivning, der meget detailstyrer deres arbejde. Jeg tror, at alle parter vil have gavn af nogle friere rammer, så det er fagligheden, der styrer. Det tror jeg også vil betyde noget for vores medarbejderes motivation.

– Det skulle prøves, for jeg tror, at det vil være en stor hjælp for vores organisation. Og så er det også meget i tråd med min egen ledelsesstil, hvor jeg godt kan lide at lægge ansvar ud til folk, siger Jacob Trøst.

Virksomheder kan få muligheder

Ud over at kunne se væk fra pligten til at aktivere ledige og indkalde ledige til samtaler på bestemte fastlagte tidspunkter er Bornholm ifølge sin ansøgning også interesseret i at gøre det lettere for virksomheder at få ledige i praktik og i job med løntilskud. Det kan ske ved at se væk fra det såkaldte forholdstalskrav, som virksomhederne er underlagt i dag.

Hvis Bornholm bliver udvalgt, vil kommunen også gøre det lettere at komme i voksenlære. Det skal ske ved at se væk fra dagens krav om, at en ledig skal have været ledig i mindst to måneder for at have den mulighed. Hvis Bornholm får muligheden, vil kommunen også bruge færre sanktioner over for ledige, men i stedet "anlægge en tillidsbaseret tilgang til de ledige og sygemeldte", hedder det i ansøgningen.

Bornholm slår desuden på, at kommunen ligger isoleret og derfor er et godt sted at undersøge, hvad der sker, når man sætter de ledige og indsatsen for dem mere fri.

– Man kan jo håbe på, at KL og ministeriet vil synes, at det er lettere at aflæse resultaterne af, hvad der sker ved at blive sat fri på det her felt, når der ikke er nogen nabokommuner. Arbejdsmarkedet på Bornholm har kun meget små påvirkninger udefra, så man vil nok kunne få et mere retvisende billede af, hvad det fører til her, siger Jacob Trøst.

Ønsket om en friere jobindsats har endnu ikke været behandlet i kommunalbestyrelsen

– Vi blev givet en ret kort frist til at svare på, om vi er intereresserede. Men jeg har haft det oppe på et møde med gruppeformændene, så de andre partier blev orienteret, før vi søgte fortæller Jacob Trøst.