Bag tallene: Børneområdet får 30 mio. ekstra gennem 'tekniske justeringer'

NYHED | ABONNENT | 20. SEP 2022 • 15:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
20. SEP 2022 • 15:30

Budgetaftalen indeholder store tekniske justeringer, som stammer fra et oplæg fra embedsværket. På grund af justeringerne får det økonomisk ustabile børne- og familieområde tilført næsten 30 millioner kroner ekstra næste år, mens ældreområdets budget reduceres med knap 20 millioner.

 

Igennem et par uger har meget af den lokalpolitiske debat handlet om budgetaftalen, men én ting, der får afgørende betydning for velfærden de kommende år, fremgår ikke direkte af materialet.

Tidende har fået tilsendt ændringerne, som dokumenterer, at de tekniske justeringer i år ikke bare er småjusteringer men bevægelser, der fundamentalt ændrer økonomien på især det underskudsramte børne- og familieområde og hos BAT (begge i en positiv retning) samt på ældreområdet, som får skåret næsten 20 millioner kroner af bevillingen i 2023.

Justeringerne indbringer Center for Børn og Familie 29,6 millioner kroner ekstra i 2023 og de efterfølgende år.

Området havde et underskud på cirka 20 millioner kroner sidste år, og politikerne har brugt meget tid og mange kræfter på at rette op på økonomien inden for de eksisterende, snævre rammer. Årsagen til underskuddet er først og fremmest stigende udgifter til børn og unge, der er anbragt udenøs.

”Siden sommeren 2021 er der set et væsentligt skred i udgifterne på børne- og familieområdet, hvilket kan tilskrives en kraftig stigning i antallet af anbringelser. Den stigning i antal anbringelser forventes ikke at fortsætte i 2023. Omvendt forventes antallet af anbringelser dog heller ikke at falde væsentligt de kommende år. På den baggrund er budgettet løftet med 29,6 mio. kr. årligt,” skriver økonomichef Stine Hansen i en forklarende mail til Tidende.

Politikerne har dog allerede lavet korrektioner til justeringen. De tre partier bag budgetforliget, Enhedslisten, Socialdemokratiet og Venstre, har aftalt at reducere den nye bevilling til børne- og familieområdet med fem millioner kroner om året fra 2024 og frem. Borgmester Jacob Trøst lagde i sit forslag op til at fjerne fem millioner kroner om året allerede fra 2023.

Ældreområdet

19,8 millioner kroner. Det er størrelsen på reduktionen af bevillingen til ældreområdet. Fra 2024 og frem skrues der lidt på knapperne, så nedjusteringen dæmpes til 13,3 millioner kroner. Tilbageførslen af 6,5 millioner kroner til ældrebudgettet sker i troen på, at arbejdet med at finde løsninger på de rekrutteringsmæssige udfordringer vil bære frugt, oplyser økonomichefen. Jacob Trøst (K) foreslog i sit udspil at fastholde de 6,5 millioner kroner som en besparelse i 2024-26 – i modsætning til EL, S og V, som ikke korrigerer administrationens justering.

- Der er afsat cirka 400 millioner kroner til ældre, men vi forventer ikke at kunne komme til at bruge alle de penge. Det viser det seneste år, at vi ikke har gjort, fordi vi ikke kan komme til at ansætte folk nok til de stillinger, som der er sat penge af til i ældreplejen, sagde Jacob Trøst forleden til Tidende.

Udover den tekniske justering besluttede politikerne bag budgetaftalen at spare noget mere end ti millioner kroner på ældreområdet næste år. Listen rummer forslag som: ”Puljemidler fra regeringens ældremilliard, en omlægning af rehabiliteringen, besparelser på et par lederstillinger, en reduktion af klippekortsordningerne for både borgere på plejecentre og modtagere af hjemmehjælp samt justeringer på nattevagter og hjemmeplejens indførelse af skærmbesøg hos udvalgte borgere”.

Ud over ovennævnte er der besparelser på lønbudgettet til Sosu-elever, som på Bornholm hidtil er blevet tilbudt en højere løn end i mange andre kommuner, og flere tiltag om brug af velfærdsteknologi som eksempelvis et elektronisk vendesystem til svækkede, sengeliggende personer.

De mange driftsbesparelser kan aflæses, når man sammenligner væksten i udgifter med udviklingen sidste år. Ved sidste års budgetforhandlinger voksede social- og sundhedsudvalgets budget som helhed med 2,6 procent. I aftalen indgået af Enhedslisten, Socialdemokratiet og Venstre vokser samme udvalgs budget kun med 0,2 procent (i faste priser). Forskellen i tilvæksten svarer til cirka 36 millioner kroner, viser Tidendes beregninger.

Mens social- og sundhedsudvalgets budget stort set er i stampe, øges væksten i børne- og skoleudvalgets driftsbudget med 3,6 procentpoint i 2023 – fra en forskel på 1,3 procent fra 2021-22 til 4,9 procent i 2022-23.

Det skal med i regnestykket, at kommunen hvert år også foretager en justering som følge af ændringer i demografien. Når antallet af ældre stiger, som det gør på Bornholm, øges budgettet automatisk, og derfor stiger social- og sundhedsudvalgets (udvalget dækker mere end blot ældreområdet) samlede budget faktisk på trods af tekniske justeringer og striben af besparelser.

Andre tekniske justeringer

Også trafikselskabet BAT og psykiatri- /handicapområdet modtager flere midler næste år på grund af de tekniske justeringer. BAT tilføjes seks millioner kroner ekstra årligt – en forhøjelse, som Jacob Trøst i øvrigt ønskede at udfase igen over en toårig periode. Til psykiatri/handicap tilgår der 1,1-1,2 millioner kroner om året.

Omvendt betyder den lave ledighed og positive prognoser, at udgifterne på beskæftigelsesområdet kan nedjusteres med 10,4 millioner kroner i 2023 og helt op til 29,6 millioner kroner i 2025.

 

 

 


Fakta: Børne- og skoleudvalget tilføres klart flest nye penge

Sådan udvikler økonomien sig på tværs af kommunens politiske udvalg i 2023. Det første tal angiver, hvordan driftsudgifterne udviklede sig fra sidste år til indeværende år, mens tallene nedenunder viser konsekvenserne af budgetaftalen – med Trøsts alternative forslag angivet i parentes.

Udviklingen er baseret på beregninger i faste priser (dvs. priser, som er korrigeret for inflation).

 

Social- og sundhedsudvalget (omfatter ældreområdet, psykiatri/handicap og sundhed/forebyggelse):

Budget: Ca. 1,5 milliarder kroner

Udvikling 2021-22 (besluttet i sidste års budgetaftale): +2,6 procent.

Fra 2022-23: + 0,2 procent i budgetaftalen indgået af EL, S og V.

(+0,1 procent i borgmesterforslaget.

Administrationens kommentar: ”På ældreområdet er udgifterne stigende, primært som følge af den demografiske udvikling, og så er der en stigning i udgifterne til seniorpension. Det modsvares af, at der er forudsat en række besparelser på områderne i budget 2023.”

 

Børne- og skoleudvalget (omfatter skoler, dagtilbud og det specialiserede børne- og familieområde)

Budget: Ca. 675 millioner kroner

Forskel 2021-22: +1,3 procent

Forskel 2022-23: + 4,9 procent i budgetaftalen. (Borgmesterforslaget: + 4,2 procent)

Administrationens kommentar: Stigningen skyldes bl.a. at der kommer flere små børn, så den demografiske udvikling nu tilfører børneområdet budget. Derudover forventes der markant højere udgifter på børn og ungeområdet i 2023 i forhold til budget 2022.

 

Erhvervs-, bolig- og beskæftigelsesudvalget

Budget: 490 millioner kroner

Forskel 2021-22: -6,7 procent

Forskel 2022-23: - 6,6 procent i budgetaftalen. (Borgmesterforslaget: -6,6 procent)

Administrationens kommentar: Faldet skyldes helt væsentligt færre overførselsudgifter og udgifter til forsikrede ledige i forhold til 2022, samt at der er forudsat besparelser på området i 2023.

 

Natur-, miljø- og planudvalget (også BAT samt Ejendomme og Drift)

Budget: Ca. 225 millioner kroner

Forskel 2021-22: + 0,5 procent

Forskel 2022-23: - 0,7 procent i budgetaftalen. (Borgmesterforslaget: -0,3 procent)

 

Administrationens kommentar: Der er dels en stigning, som skyldes højere udgifter til den kollektive trafik og dels et fald som følge af forud- satte besparelser på områderne i 2023.

 

Økonomi- og klimaudvalget (omfatter bl.a. IT, kommunalbestyrelsens budget og økonomi/personale)

Budget: 175 millioner kroner

Forskel 2021-22: + 0,1 procent

Forskel 2022-23: -1,5 procent i budgetaftalen. (Borgmesterforslaget: - 0,6 procent)

Administrationens kommentar: Faldet skyldes forudsatte besparelser på områderne.

 

 

Fritids-, Kultur- og Lokalsamfundsudvalget (eksisterede ikke som selvstændigt udvalg før valget)

Budget: Cirka 68 millioner kroner.

Forskel 2022-23: + 0,6 procent. (Borgmesterforslaget: +0,1 procent)

Administrationens kommentar: Der er mindre ændringer som følge af organisationsændringer og forudsatte besparelser.

 

Alle udvalg

Sammenlagt har EL, S og V afsat 3,137 milliarder kroner til driften, og når udgifterne opgøres i faste priser, falder driftsudgifterne sammenlagt med 0,1 procent i 2023 sammenlignet med niveauet i år. Til sammenligning voksede driftsbudgettet fra 2021 til 2022 med 0,2 procent.

Borgmester Jacob Trøsts forslag havde driftsudgifter, der i 2023 var 4,2 millioner kroner lavere end i budgetaftalen.