Leder: Uhyggelige bobler i Østersøen

Leder: Uhyggelige bobler i Østersøen
LEDER | ABONNENT | 28. SEP 2022 • 05:30
LEDER | ABONNENT
28. SEP 2022 • 05:30

Det er skræmmende, hvad der sker rundt om Bornholm i Østersøen i disse timer.

Nord Stream 1 og Nord Stream 2 er ramt af alvorlige lækager, der får Østersøen til at boble og millioner af liter gas til at stige op. Bornholm er ikke i fare sundhedsmæssigt efter udsivningen af gassen. Beredskabet er på plads og måler luften, der ikke er sundhedsfarlig. Men den voldsomme aktivitet, der tilsyneladende skyldes meget kraftige sprængninger mandag, tegner desværre rigtig skidt for vores sikre og civiliserede verden.

Med gassen fossende op af Østersøens bund er der skabt stor forvirring og delvis frygt i vores vestlige verden og på vores dejlige ø. De to gasledninger var ikke i brug til at forsyne Europa fra Rusland, som de er bygget til. Den ene er aldrig kommet i brug, og den anden har Rusland selv lukket for formentlig for at skabe den energikrise, vi i øjeblikket kigger ind i. Dermed er der ingen, der mister gas som følge af de tre alvorlige lækager. Men ustabiliteten i Østersøen er blevet en smule større. Nato-krigsskibe er på vej, og myndighederne er i alarmberedskab.

Putins Rusland har indtil nu haft en interesse i af destabilisere den vestlige verden til egen vinding

De fleste forventer nok, at Rusland selv står bag for at destabilisere området og flytte fokus fra krigen i Ukraine. Det er tænkeligt. Putins Rusland har indtil nu haft en interesse i af destabilisere den vestlige verden til egen vinding. Men eksplosionerne i Østersøen mandag vil også koste Rusland dyrt, og Rusland mister serveretten til igen at kunne åbne for gassen til Europa, hvis det skulle blive en del af en mulig fredsforhandling. Man kan ikke åbne for defekte gasrør.

Mens vi afventer situationen for at forstå, hvad der sker omkring os, kan vi ligesom alle andre fortsat først og fremmest bidrage til løsningen af krisen ved at bruge mindre energi og bakke op om vores Nato-alliance. Vi skal stå fast på, at verden ikke må styres af diktatorer som Putin, og at vi i Nato står sammen. Eskaleres konflikten, har vi brug for at skabe opbakning i resten af verden mod Ruslands ageren.