Lokalpolitik er blevet underholdende

Lokalpolitik er blevet underholdende
LEDER | ABONNENT | 14. SEP 2022 • 05:30
LEDER | ABONNENT
14. SEP 2022 • 05:30

En læser har kommenteret debatten på Facebook om de mange budgetforslag. Det er blevet underholdning.  

Vores lokalpolitikere ligger ikke på den lade side her op til økonomiudvalgsmødet onsdag. Borgmester Trøst kæmper gennem både medier og maillister for et comeback, der kan sikre ham medejerskab til det kommende års arbejde. Får han arbejdet sig ind i ringen igen og åbnet Venstre og Socialdemokratiets ring om Enhedslisten, så bliver det en hel del sjovere at være borgmester i 2023. Det vil også være godt for samarbejdsklimaet i kommunalbestyrelsen, hvor kæden næsten er ved at hoppe af.

Historien om det fortrolige borgmesterbudget, som Enhedslistens Helle Munk Ravnborg afviste at kommentere, fordi det netop var fortroligt, er et eksempel herpå. Her blev tonen næsten skuffende skarp. Enhedslisten ville ikke kommentere borgmesterforslaget i offentligheden, når borgmesteren selv havde udsendt det i fortrolighed og samtidig havde delt en smule med offentligheden. Men heldigvis viste det sig, at den skarpe tunge beroede på en misforståelse. Borgmesteren havde netop ikke udsendt forslaget i fortrolighed, og den misforståelse blev heldigvis håndteret vel efterfølgende.

Enhedslisten har undskyldt deres udmelding og vasker dermed tavlen ren.

Mon det kan række helt til et flertal med borgmesteren igen? Den gode tone er første skridt til kompromis og samarbejde. Men Socialdemokratiet og Venstre har ingen interesse i at lade resten af kommunalbestyrelsen få indflydelse på næste års budget. De blev selv udskammet for samme nummer sidste år og har med deres få stemmer fået meget magt.

Men Enhedslisten har fået ridser i lakken af at ende i budget uden den borgmester, de selv har skænket kæden. Hvis partiet skal være mere end et proteststemmeparti til venstre for midten, så er netop forligets kunst værd at dyrke.

Enhedslisten har indtil nu ubetinget snuppet førertrøjen på visioner, iderigdom og grundig forberedelse i kommunalbestyrelsen. Men det seriøse arbejde lider under, at det er svært for vælgerne at forstå, at den borgmester, de selv har udpeget, skal hænges til tørre uden indflydelse.

Trøst var nok hurtig til at suspendere forhandlingerne og udstille magtspillet i kommunalbestyrelsen. Men alle undtagen Socialdemokratiet og Venstre har noget at vinde på en budgetaftale, der både inkluderer Konservative og favner mere end 13 medlemmer af kommunalbestyrelsen.

Hvis parterne bøjer sig ’sammen om Bornholm’, så har vi meget at vinde i en hård tid for den kommunale økonomi.