Leder: Tre ønsker til næste Folkemøde

Leder: Tre ønsker til næste Folkemøde
LEDER | ABONNENT | 24. JUN 2022 • 05:30
LEDER | ABONNENT
24. JUN 2022 • 05:30

Tak for et fantastisk folkemøde. Her er tre ideer til det kommende års arbejde.

Folkemødet i Allinge var i sidste uge tilbage i fuldt flor. Flere vurderede det i top 3 over samtlige folkemøder. Der var masser af mennesker, arrangementer, solskin og godt humør. Demokratiheltene i Folkemødehuset kan ånde lettet op og være stolte efter et velgennemført Folkemøde. Men der er heldigvis stadig plads til forbedringer. Tidende har tre store ønsker til næste år. Digitalt program, kollektiv trafik og skiltning står på ønskelisten.

Det vigtigste at forbedre til næste år, er det digitale program. Med 2.500 arrangementer på store og små scener rundt om i hele Allinge har de mange gæster brug for en velfungerende mobilvenlig adgang til programmet. Det spiller ingen rolle, om det er en app eller et website. Den skal bare fungere på mobilen. Søgefunktionen skal være i top. Hvor optræder borgmester Trøst og hvornår. Er der et oplæg om biavl, og hvor ligger Tidendes Campingvogn? Det skal være nemt og tilgængeligt både med kalender og kort. Med sin mobiltelefon skal man hurtigt kunne finde vej til netop Dansk Metal Bornholm eller Højskoleteltet uden at kende hele arrangementet på forhånd. Der var et digitalt program på Folkemødets website. Men søgefunktion og oversigterne var ikke gode nok til de 2.500 arrangementer og navigationen med kort var helt fraværende. Folkemødet har haft aftale med det skandaleskabende it-selskab Netcompany, der har rygsækken fuld af kuldsejlede projekter og store fakturaer. Et godt tip udefra kunne være, at Folkemødet finder en mere demokrativenlig leverandør af it-løsningen næste år.

Det næste ønske til Folkemødet 2023 er bedre busser. Kim Koch og hans chauffører i BAT har gjort sig umage for at ramme 2019-køreplanen, men det fungerede ikke godt nok. De tilpassede undervejs og fik løst nogle flaskehalse. Men kollektiv trafik er hønen og ægget. Er der ikke nok afgange og klar kommunikation, snupper man bilen eller en af de mange tilsejlede taxaer. Med afgange to gange i timen i myldretiden bliver busserne aldrig den primære transportform for gæster, der i København er vant til afgange hver 5-10. minut. Når busserne tilmed er overfyldte, og enkelte chauffører afviser gangbare billetter, så går rygterne på gaderne i Allinge, og nøglen til bilerne bliver brugt i stedet. Folkemødet er som skabt til kollektiv trafik. Begivenheden er en stor kollektiv fest. Lad den også være kollektiv, når vi skal frem og tilbage. Med markant bedre kollektiv trafik, vil diskussionen om de høje overnatningspriser også kunne aftage. Gode busforbindelser vil hæve efterspørgslen på overnatninger længere væk fra Allinge, hvor priserne er lavere.

Det sidste ønske herfra er bedre skiltning for de biler, der alligevel kører til Folkemødet. Som førstegangsbillist på Folkemødet er det svært at navigere i p-pladser, afstande, shuttlebusser m.m., og skiltningen til pladserne giver plads til forbedring. Her vil det digitale program også kunne hjælpe.

Med disse tre konstruktive input skal lyde et kæmpe tak for et brag af et Folkemøde 2022.