Leder: Sverige i kaos

Leder: Sverige i kaos
Arkivfoto
POLITIK | SVERIGE | ABONNENT | 23. JUN 2021 • 06:43
Jakob Marschner
Journalist
POLITIK | SVERIGE | ABONNENT
23. JUN 2021 • 06:43

Mens alt på vore kanter ånder fred og sommervarme, skal man kun op på kysten mellem Allinge og Hasle for at kunne skue et land i helt anderledes kaos. Sveriges socialdemokratiske statsminister Stefan Löfven tabte mandag en tillidsafstemning i Riksdagen og kan nu enten udskrive valg eller give Riksdagens leder, talmannen, fire runder til at finde Sveriges næste leder.

Har vi her på stedet aktier i det spil, der lige nu foregår i Sverige, så handler de aktier om at få en permanent transportkorridor, så bornholmeres adgang til at køre frit gennem Sverige ikke igen vil være afhængig af svenskernes luner, skulle det ulykkelige ske, at corona vender tilbage, eller en ny pandemi støder til.

 

Sveriges statsminister Stefan Löfven tabte mandag en tillidsafstemning i Riksdagen

 

Det er en større sag for os end for Sverige, og derfor vil man tage sig lidt besynderlig ud, hvis man ønsker sig en ny svensk regering alene af den grund. Men når det så er sagt, har Sverige under Stefan Löfven ikke ligefrem haft travlt med at sikre en fri og uhindret transit under ordnede forhold.

Det burde jo ellers ikke være svært at komme gemytligt overens om nogle praktiske regler om noget så rimelig simpelt: Lad være med at stige ud af din bil, så kan du køre lige igennem, kunne man starte med at sige. Virkeligheden har dog været mere kompliceret, så både diplomatiet i Sverige og vor egen kommune nu har brugt måneder på at tale frem og tilbage med svenskerne om det her.

Kan en anden svensk regering end Stefan Löfvens få sat anderledes skub i den sag, kan vi på Bornholm naturligvis kun bifalde det. Og så igen: Lader man sin eventuelle holdning til svensk politik betinge af en enkelt sag som den her, så holder man også den rød-grønne fane så højt, at fødderne vel knapt nok længere når jorden. Og ikke at man ikke må det. Det er bare også lidt af et særsyn.

Udsat for lidt større projektører blotlægger Löfvens kranke skæbne en kæmpemæssig forskel på hans og hans danske kollega Mette Frederiksens måde at lede en regering. Hvor Mette Frederiksen går op i kontrol som ingen dansk statsminister siden Anders Fogh Rasmussen har gjort, har Stefan Löfven netop mistet magten på med åbne øjne at slippe kontrollen.

Den store furore i Sverige er udløst af, at Löfven og hans regering har accepteret, at svenske lejeres husleje snart kan stige mere frit og ureguleret end hidtil. Sådan en aftale indgik den svenske regering med to borgerlige partier, selvom man glimrende vidste, at det ville være en rød klud for samarbejdspartneren Vänsterpartiet, der her i landet er søsterparti til Enhedslisten. Vänsterpartiets leder Nooshi Dadgostar har været særdeles aktiv i den svenske boligretsbevægelse, og før hun kom i Riksdagen, demonstrerede hun såmænd foran selvsamme Riksdag mod lige netop højere husleje.

Kan man se Mette Frederiksen i et lignende træk, så ser man syner. Hendes hang til kontrol fører helt modsat til, at regeringens embedsapparat netop nu i vidt omfang bliver skiftet ud med socialdemokrater på en måde, der er udansk og farlig. Peter Juel-Jensen overdrev ikke, da han dybt bekymret gennemgik den sag på Venstre Bornholms generalforsamling i forrige uge.

Sådan er der forskel på Danmark og Sverige. Men kunne Stefan Löfvens uforståelige politiske selvmord inspirere Mette Frederiksen til at holde mindre stramt om tømmerne, vil Löfvens fald ikke have været forgæves.