Leder: Mangel på arbejdskraft

Leder: Mangel på arbejdskraft
LEDER | ABONNENT | 25. JUL 2022 • 05:30
Af:
Jonna Nielsen
Gruppeformand for Socialdemokratiet
LEDER | ABONNENT
25. JUL 2022 • 05:30

Tidende har overladt lederspalten til kommunalbestyrelsens medlemmer henover sommeren. Dagens leder er skrevet af Jonna Nielsen fra Socialdemokratiet.


Hvis man i flere brancher her på Bornholm kunne skrive en ønskeliste, så var det nok flere medarbejdere, som stod øverst på listen.

Udfordringen med at få rekrutteret medarbejdere er en svær og næsten umulig opgave. Flere brancher har måttet ændre på konceptet i forhold til tilrettelæggelsen af arbejdet. Det er ikke holdbart, hverken for virksomheden, medarbejderne eller vores bornholmske samfund.

Med en styrket skuldersæson de seneste år bør der ellers være muligheder, som man kan tage fat på i flere brancher. Sidste år var rigtig mange unge personer ansat som podere, men det problem har der ikke været i denne sæson. Hvis man går de unge på klingen, nævner de den høje løn og den fleksible arbejdstid, derfor må der ude i virksomhederne tænkes ud af boksen for, hvordan man kan gøre sig attraktiv som virksomhed. For rigtig mange borgere handler det om helårsarbejdspladser, gode løn- og arbejdsforhold.

Høje lønninger vil man måske ikke kunne matche i enkelte brancher, alt handler heller ikke om løn, men i høj grad også om trivsel. Virksomhederne må se på, hvordan man kan ændre konceptet til at være den attraktive arbejdsplads, i sæsonvirksomhederne handler det måske om yderligere udvidelse af sæsonen og på sigt at overgå til et helårskoncept.

For at holde på medarbejderne kunne man tilbyde opkvalificering eller længerevarende efteruddannelse. Det kan i mange tilfælde næsten gøres omkostningsfrit igennem kompetenceudviklingsfondene. Det kræver selvfølgelig overenskomst på virksomheden, og at man vil sine medarbejde det bedste med de goder, som overenskomsten indeholder.

I regionskommunen er forsøgt flere tiltag: Man har etableret en stilling, en newcomer guide, der foreløbig i et år skal skaffe udenlandsk arbejdskraft. Der bliver opsamlet viden og erfaring til det videre forløb, så det fremadrettet gavner virksomhederne.

Ud over deltagelse i messer udenfor Bornholm afholdt man igen i foråret Bornholms Jobmesse i Rønne Idrætshal, hvor i alt 60 virksomheder deltog med stande, og så har man i regionskommunen gjort en stor indsats for at hjælpe de ukrainske flygtninge i beskæftigelse og dermed været virksomhederne behjælpelig med den manglende arbejdskraft.

Der bør måske ligesom i hotel- og restaurationsbranchen nedsættes taskforce-grupper indenfor hver branche, hvor arbejdsgiver, arbejdstager, kommunen og uddannelsesintuitionerne i fællesskab søger løsninger, samtidig med at beslutningerne i kommunalbestyrelsen sikrer, at boliger stille og roligt også etableres.

Muligheder, akutte og langsigtede løsninger er et fælles anliggende for alle parter, så vi som samfund ikke sakker bagud.