Leder: Er Bofas affaldsoprydning gennemtænkt nok?

Leder: Er Bofas affaldsoprydning gennemtænkt nok?
LEDER | ABONNENT | 21. MAJ 2022 • 05:30
LEDER | ABONNENT
21. MAJ 2022 • 05:30

Selvfølgelig skal skraldemændene have ordentlige arbejdsforhold. Men timingen er pudsig lige inden den store skraldesortering skal starte, og udførslen er uoverskuelig for bornholmerne.


Fremover skal alle 12 affaldsbeholdere af forskellige størrelse køres ud på vejen inden klokken 05 på skraldedagen. Det kommer til at gælde alle, der har deres skraldespande stående på egen grund og har en skrånende eller en trinbelagt indgang eller benytter skærver, græs eller andet blødt underlag. Så lever adgangen til skraldespandene ikke op til arbejdstilsynets krav, og borgeren skal selv flytte skraldet ud til vejen.

Arbejdstilsynet har fundet fem sådanne steder på Bornholm, og Bofa vurderer, at der er cirka 1.000 bornholmske hustande, der har skraldespandene stående på sådan vis og ikke ruller spandene ud. Derfor skriver selskabet i øjeblikket gennem e-boks, at man skal ændre adgang eller selv rulle ud inden klokken 05.

Med en enkelt eller to skraldespande, der skal tømmes hver uge, er opgaven til at håndtere for de fleste. Men når den nye affaldssortering med 12 skraldspande i forskellig størrelse og sammenlægning og med forskelligt tømningsinterval sætter ind, bliver opgaven en del mere krævende. For dem, der har en vandret indkørsel med græs kan man selvfølgelig støbe beton eller lægge fliser. Men skråner indgangen i forhold til vejen, hænger man selv på at skulle rulle ind og ud i den tidlige morgenstund.

Friske husejere med overskud og energi rummer måske at sætte sig ind i Bofas nye systemer og kan stå tidligt op hver uge med skraldet. Men de ældre og mere udfordrede borgere får det svært, når affaldssorteringen sætter ind.

Lige nu forsøger Bofa at rydde vejen med hjælp fra e-boks og Arbejdstilsynets fem eksempler, mens opgaven stadig er lille. Det virker ikke som om de nye løsninger er tænkt fra borgernes synspunkt men kun fra virksomhedens position.

Skraldesortering er så vigtig en ting, at vi skal have alle med. Det stiller store krav til Bofa om at gennemtænke de nye løsninger og kommunikere dem klart. At gøre os alle til skraldemænd, endnu ikke have en klar løsning på miljøøerne og samtidig lade prisen for afhentningen stige voldsomt, er ikke nogen smart start. Skuffelsen er stadig stor omkring de af Lea Wermelin lovede 50 kroners ekstra betaling til de over 1.300 kroner ekstra, vi allerede nu betaler, selvom skraldet ikke sorteres. Vi har brug for langt bedre ideer til at skjule miljøøerne, lade naboer gå sammen om at dele større skraldespande og knække koden til adgangsforholdene. Der er plads til forbedring i de 12 nye affaldsspande.