Kaas: En øjebæ i Allinge
På toppen af Havnegade 15 i Allinge vækker en ny 5G-antenne debat. Den tvinger os på en måde til at vælge mellem teknologiske fremskridt og byens skønhed – og det har vi jo ikke lyst til.
Et velkendt dilemma er dukket op i Allinge: Det teknologiske fremskridt versus bevarelsen af det historiske bymiljø.
Tidende kunne tirsdag fortælle historien om et par beboere i Havnegade, der er generet af en ny 5G-antenne på et hustag nær den hyggelige og historiske havn. Antennen er for stor, mener naboerne. Firmaet bag antennen, Connect44, har i første omgang fået lov til at have antennen på taget af Havnegade 15 frem til 2026, og herefter skal der fra kommunens side formentlig tages stilling til sagen igen. Ok, siger naboerne – vi overlever nok frem til 2026.
Dilemmaet er en klassiker, for som Allinge-Sandvig Byforening siger til Tidende, så ville man muligvis opleve brok fra anden hold, hvis mobildækningen i området ikke levede op til standarderne.
I Allinge bliver antennen beskrevet som "virkelig dominerende", og det må man i dén grad sige, at den er, som den knejser dér på toppen af hustaget, men den opfylder et behov, som særligt under Folkemødet og i højsæsonen er enormt.
Vi har jo som sådan ikke lyst til at vælge mellem teknologi og æstetik. Derfor må vi søge innovative løsninger, som opfylder begges behov. Det er indiskutabelt, at den store antenne, der i øvrigt også er større end den skitse, som angiveligt er vist i ansøgningen, er en øjebæ i Allinge, så vi er nødt til at fastholde, at vi skal passe på og behandle vores historiske bymidter med respekt for fortiden.
Måske kan fremtidens antenner placeres mere hensigtsmæssigt, uden at vi behøver at gå på kompromis med det teknologiske fremskridt?
Dialogen er vigtig. Samarbejdet er vigtigt. Erhvervsliv, kommune og borgerne i byen kan kun ved at arbejde i fællesskab finde den rette balance. Lad os se på antennen på Havnegade 15 som et symbol på et dilemma, som giver os mulighed for at skabe forandring via nye løsninger – i dialog og samarbejde.
Det må være muligt at bevare historien, samtidig med at vi omfavner fremtiden.
Folkeskolen er det vigtigste


Ejn sæksara
Et sæt bestående af en stor snaps og et lille glas øl. Betegnelsen kommer af, at det kostede seks øre.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration