Gyservalg på vej

Gyservalg på vej
LEDER | ABONNENT | 7. SEP 2022 • 05:30
LEDER | ABONNENT
7. SEP 2022 • 05:30

Det bliver ualmindelig spændende, hvordan folketingsvalget falder ud på både landsplan og lokalt.

Meget kan ske i politik og endnu mere i bornholmsk politik. Det vidner både kommunalvalget i efteråret og de seneste budgetforhandlinger om. I den kommende tid rykker folketingsvalget nærmere, og de fleste forventer, at vi skal i stemmeboksene her i efteråret. Her holder nationen vejret for, om den siddende socialdemokratiske regering kan fortsætte i ministerierne, eller om en blå regering - eventuelt henover midten - vil få vælgernes opbakning til at overtage ledelsen af landet.

På Bornholm har vi en stærk tradition for, at de to lokale folketingskandidater, der vælges her, er fra Socialdemokratiet og Venstre. Sådan ser situationen ikke ud lige nu.

TV2 Bornholm har offentliggjort en prognose, der giver to socialdemokratiske folketingsmedlemmer fra Bornholm. Tirsdag har Altinget offentliggjort en særlig geografisk analyse af målinger, der flytter den ene kandidat til Konservative.

Den måling hilses velkommen af Konservatives lokale folketingskandidat Henriette Søvind, der er flyttet til Bornholm for at kandidere til Folketinget. Hun vurderer, at den positive måling dels skyldes et stort stykke arbejde fra partiformand Søren Pape dels en stor indsats fra hende selv i det bornholmske medielandskab.

Henriette Søvinds engagement i det bornholmske medielandskab kommer lidt bag på Tidende. En optælling i arkivet viser, at hendes navn har optrådt i ti artikler og ingen læserbreve siden januar. Ni af de ti artikler har handlet om Konservatives valg af hende som kandidat. På det niveau ligger der et stort potentiale i at markere sig endnu mere i det bornholmske medielandskab, der med Tidende tæller 26.000 ugentlige papirlæsere og yderligere 36.000 ugentlige digitale læsere. Hendes konkurrenter ligger en del højere. Lea Wermelin fra Socialdemokratiet har optrådt i 83 artikler og læserbreve, mens Peter Juel-Jensen fra Venstre har bidraget til det bornholmske medielandskab i 101 enheder.

Det er formentlig mere sandsynligt, at den nye analyse af målinger har lavet en fejl, eller at den voksende popularitet til Bornholms konservative borgmester Jacob Trøst kan forklare udsigten til et godt konservativt valg på Bornholm.

Tidende har ingen politiske preferencer og hylder vælgernes valg. Men set på tværs af partierne er det en stor styrke for vores ø, at de to folketingskandidater ikke begge tilhører regeringspartierne, men at den ene – som i dag – er en del af oppositionen og kan udfordre ministre og udvalg med kritiske og for Bornholm relevante spørgsmål. Det tjener Bornholm godt både at have del i magtens cirkler og at kunne sætte dagsordener i oppositionen.