Gravgaard: Krølle Bølle kaster glans over vores trafik

Gravgaard: Krølle Bølle kaster glans over vores trafik
LEDER | 7. OKT 2023 • 05:30
LEDER
7. OKT 2023 • 05:30

De ikoniske rødhætter har fået en værdig udfordrer i Knudsker Els gave til Bornholm.

Som ny besøgende på Bornholm kan man hurtigt forelske sig i vores smukke byer, vores charmerende lokale dialekt og eventyrene om de underjordiske.

For os, der har boet på Bornholm bare et år eller mere, lærer man hurtigt at lægge en distance til rundkirkejubelglæden. Det hele kan ikke være Krølle Bølle, da Bornholm er langt mere end softice, rundkirker og granithavne – og det oplever man selv med ganske få fastboende år på bagen.

Men vi er også Krølle Bølle-øen med fortællingen om de underjordiske og masser af gæster, der får unikke oplevelser med sig hjem. Det skal vi huske at være stolte af. De fleste af os smiler, når vi husker at lægge mærke til de smukke granit-rødhætter langs vejene, der er et skønt vartegn for vores unikke ø, der byder på noget ganske særligt.

Siden mandag har Krølle Bølle huseret i et bornholmsk lyskryds, hvor de nu charmerende viser, om vi må gå eller skal stå. Det tiltag står Anders Mahler fra Knudsker El bag. Han har ladet sig inspirere af Aarhus’ vikinger og Odenses tinsoldater i deres lyskryds. Selvfølgelig skal Bornholm have sine unikke lyskryds, og hvad er mere oplagt en Krølle Bølle til at trække lidt i smilebåndet, når man skal over gaden?

Anders Mahler har som privat erhvervsdrivende både sikret vores samfund rettighederne til at lyse Krølle Bølle op i trafikken og betalt omkostningerne til indføre de lysende trolde. Efter års tovtrækkeri med kommunen er også administrationen kommet med, så vi mandag kunne se den første lysende Krølle Bølle.

Når det kniber med den kommunale økonomi, er det fantastisk, at private erhvervsdrivende kan løfte vores kulturelle udvikling og sende de underjordiske over trafikken. Anders har lovet, at han vil udskifte alle lyskryds, hvis der er opbakning til det fra bornholmerne.

Derfor skal her lyde en opfordring til at vise Anders, at det er alletiders idé. Skriv til ham, like denne leder på Facebook, lav et læserbrev til Tidende og del historien, så vi viser Anders, han har fuld opbakning til sit projekt.