Et genskabt FC Bornholm har klart potentiale

Et genskabt FC Bornholm har klart potentiale
FC Bornholm i kap tilbage i 2005. Arkivfoto
LEDER | BORNHOLM | ABONNENT | 2. JUL 2021 • 12:03
Jakob Marschner
Journalist
LEDER | BORNHOLM | ABONNENT
2. JUL 2021 • 12:03

Meget handler om fodbold for tiden, også her på Bornholm. Mens landsholdet vinder fans i hele verden og i morgen spiller EM-kvartfinale, må man dog samtidig sige, at den rød-hvide fane blafrer noget kraftigere i vinden, end den rød-grønne gør netop nu.

Onsdag blev et lidt trist kapitel føjet til den bornholmske fodboldhistorie. Viking Rønne opgav her at gøre brug af sin ret til at rykke op i Københavnsserien. Det er kun landets sjettebedste række, men Viking mister spillere, og en del af de tilbageværende har ikke noget ønske om at spille ovre to gange om måneden.

– Ud fra det må vi desværre konstatere, at det ikke har en berettigelse for Viking at deltage i Københavnsserien i næste sæson, meldte Vikings fodboldformand Carsten Folkmann ud.

 

Onsdag blev et lidt trist kapitel føjet til den bornholmske fodboldhistorie. Viking Rønne opgav her at gøre brug af sin ret til at rykke op i Københavnsserien.

 

Hatten af for Viking – ja, eller hjelmen, kan hænde at man nærmere bruger hjelme end hatte i Viking. Det er ærlig snak og sund snusfornuft. Hvorfor bruge penge, kræfter og tid på at rakke frem og tilbage over vandet, kun for at få klø hver eneste gang?

Anede man det ikke allerede, blev sidste uges 0-5 nederlag til NB Bornholm i den bornholmske pokalfinale et varsel om, hvad der meget vel kunne vente for Viking i jævnlige kampe mod hold ovrefra. NB Bornholm har i flere år gjort sig i netop Københavnsserien, hvor Nexø-klubben godt kan følge med, og som man sågar har været ved at rykke op fra. Måske meget godt, at den lille test blev taget, før Viking tog sin beslutning.

Før det kom dertil, nåede Viking også at afsøge en spændende tanke: En overbygning med Midtbornholm, Hasle og Knudsker har været offentligt fremme, men også andre konstellationer var inde i billedet for Viking, kun for alle at falde til jorden igen. Ærgerligt er det, for skal bornholmske fodbold fremad, må der samarbejde til.

Det har været prøvet før. I den største skala, der er mulig, fik FC Bornholm faktisk hele syv år og nåede at samle alle 19 bornholmske fodboldklubber om et fælles projekt. En del vil stadig huske højdepunkterne med de to pokalsejre over traditionsklubben Lyngby og også ganske stærke Fremad Amager for nu snart 20 år siden. Allan Kuhn, med al ret kåret som den bedste fodboldspiller på Bornholm nogensinde, var spillende træner i begge triumferne, mod Lyngby stod han over for broderen Hasse på den anden trænerbænk.

Kampe af den slags er mulige igen, hvis man samler kræfterne i endnu et forsøg. Og ja, der er nid og nag og klubfølelser, der står i vejen. Men måtte det få en chance, for man skal ikke kende alverden til bornholmsk fodbold for at kunne se, at vore bedste spillere ville udgøre et ganske godt hold, hvis de gik sammen.

Et genoplivet FC Bornholm vil sagtens kunne samle de nogle-og-20, der gerne tager turene til Sjælland for at spille. Et fælles hold vil kunne modstå den naturlige afgang af spillere, der flytter fra Bornholm, for fødekæden nedefra vil være meget stor. Et fælles hold kan tiltrække spillere fra Polen, som NB Bornholm allerede har gjort. Ligesom et godt administreret fælles hold vil kunne appellere helt anderledes stærkt til det bornholmske erhvervsliv, end klubberne er i stand til hver især.

Et genskabt FC Bornholm har klart potentiale til mere end landets sjettebedste række. Giv det nu bare en chance til.