Bornholms fristad kan lære os noget

Bornholms fristad kan lære os noget
LEDER | 22. DEC 2022 • 05:30
LEDER
22. DEC 2022 • 05:30

Fællesskabet i økosamfundet Friskoven er en inspiration for alle os 'normale'. Heldigvis kan vi også inspirere Friskoven.

Den gamle produktionsskole i Aaker Plantage, der nu er blevet til andelsforeningen Friskoven, er et stærkt og atypisk alternativ til vores konventionelle samfund. Det rummer - uden organiseret narkokriminalitet som i København - en gruppe ildsjæle, der vil leve livet anderledes.

En gruppe moderne hippier har sat sig for at løfte i fællesskab og skabe et romantisk landsbyunivers, hvor alle kender alle og hjælper hinanden. De vil etablere et mere bæredygtigt samfund, hvor fokus på affald, genbrug og energiforbrug i både byggematerialer og opvarmning er vigtige, og hvor familie og nærvær spiller en nøglerolle.

Andelsforeningen ønsker at dele jorden og lade den enkelte have egen ejendomsret og egne bygninger. Men på en måde hvor hver enkelt indbygger ikke kan tjene gode penge på værdistigninger i husene på bekostning af den næste beboers økonomi.

Som beboer i Friskoven skal man hver uge lægge otte timers arbejde for at holde fællesudgifter nede og opbygge fælles faciliteter.

Otte timers fællesarbejde hver uge er formentlig i overkanten for mange. Men det er langt under, hvad mange andre aktive foreningsmedlemmer bruger hver uge på fællesskab på Bornholm.

Idéen om at bruge kræfter på fællesskabet og udfordre de gængse måder at løse hverdagens opgaver på er formentlig ikke løsningen for os alle. Men det er en stærk inspiration for resten af Bornholm at følge kampen i Friskoven for at realisere drømmen om det romantiske landsbyunivers. En drøm, mange af os nok deler på vores egen måde og allerede lever i mange andre byer.

Opgaven med at udfordre byggemåden og tænke genbrug med ind i klimavenligt byggeri kan helt sikkert også bruges som inspiration til os andre, næste gang turen går til byggemarkedet for at tanke materialer. Der er en kæmpe forskel klimamæssigt på at genbruge gammelt træ eller støbe ressourcekrævende beton - og gør man det rigtigt, kan klimaet indenfor blive langt mere behageligt med træ.

Heldigvis rummer vores individuelle frihed, ejendomsret og børnehåndtering på resten af Bornholm også elementer, Friskovens beboere kan lade sig inspirere af.

Selvom det lille samfund i Almindingen har til formål at dyrke hjemmepasning og -skoling, har Freja Friborg, der er en af andelsboligforeningens skabere og beboere, selv ladet sig friste til at sende sin søn i helt almindelig børnehave.

Bornholm kan meget sammen – både i Friskoven og udenfor.