Vender 180 grader: Nu har Søfartsstyrelsen meldt Molslinjen til politiet

Vender 180 grader: Nu har Søfartsstyrelsen meldt Molslinjen til politiet
Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 20. NOV 2020 • 10:10
Af:
torben-oestergaard-moeller
| ABONNENT
20. NOV 2020 • 10:10
SEJLADS

Søfartsstyrelsen vender nu 180 grader rundt i sagen om de manøvrer, hurtigfærgerne Express 1 og Express 2 foretog sig i farvandet mellem Rønne og Ystad natten mellem den 4. og 5. juli i år.

Hvor styrelsen tidligere i en rapport har udtalt, at "vi har ikke kunnet konstatere en overtrædelse af søvejsreglerne som sådan", har den nu besluttet at politianmelde Molslinjen for overtrædelser af selvsamme regler.

De to færger var på kollisionskurs, men lykkedes ved nogle undvigemanøvrer, som af nogle passagerer blev oplevet som ganske voldsomme, at undgå nærkontakt, og i en senere rapport fra Søfartsstyrelsen blev sagen betegnet som en "near miss", altså en "tæt på"-hændelse. En kollision var med andre ord nær ved at ske, men der var ikke foregået ulovligheder under manøvreringen af de to færger.

At Søfartsstyrelsen har ændret mening, fremgår i første omgang af en mail, vicedirektør Niels Wammen-Jensen torsdag sendte til chefredaktør på nærværende avis, Øjvind Hesselager. Han havde rykket styrelsen for svar på flere henvendelser fra avisens side om rapporten, efter at Jan Askholm, som er studierektor på SIMAC (Svendborg International Maritime Academy), i avisen havde forklaret, at han trods Søfartsstyrelsens konklusion rent faktisk mente, at Molslinjen ikke havde overholdt søvejsreglerne.

I sin mail skriver vicedirektøren blandt andet:

"Jeg kan oplyse dig, at Søfartsstyrelsen ved en fornyet gennemgang af sagen har konstateret, at der ved en beklagelig fejl var information, som ikke indgik i den oprindelige vurdering. Efter en ny samlet vurdering er det vores konklusion, at der er sket overtrædelse af søvejsreglerne. Vi har derfor indgivet en politianmeldelse. Herfra håndteres sagen af Bornholms Politi".Grafik: Christina Skovmose

Politiet bekræfter

Hos Bornholms Politi kan politikommissær Niels Christensen bekræfte, at han har modtaget anmeldelsen.

– Vi har lige modtaget den her til morgen (fredag, red.), siger han.

– Den er lige nøjagtigt kommet ind, er blevet printet ud og er blevet lagt til vurdering hos vores jurister. Nu skal vi læse, hvad Søfartsstyrelsen skriver, og så vil vi følge op på det. Jeg kan ikke sige mere lige nu, fordi det er så nyt.

Det er endnu ikke lykkedes at få en kommentar til sagen fra Molslinjen, som besejler Bornholm under navnet Bornholmslinjen.