Trods store, røde tal på bundlinjen: Beof-direktør er godt tilfreds

Trods store, røde tal på bundlinjen: Beof-direktør er godt tilfreds
Et vundet udbud om fortsat at levere ø-drift slår ud som et stort underskud for regnskabåret 2020 i Bornholms Energi og Forsyning. Administrerende direktør Claus Andersen forklarer hvorfor. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 31. MAJ 2021 • 12:06
Sofie Møller
Journalist
| ABONNENT
31. MAJ 2021 • 12:06

ENERGI

Det er nok ikke gået manges ører forbi, at der den seneste tid har været godt gang i den hos Bornholms Energi og Forsyning. I sidste uge kunne de fortælle, at elnettet er solgt, så de blandt andet kan afdrage på deres store gæld og generelt i fremtiden stå stærkere rent økonomisk.

I fredags holdt selskabet så generealforsamling, hvilket betyder, at årsregnskabet for 2020 nu er tilgængeligt for offentligheden. Til fleres undren viser tallene, at Beof kommer ud med store røde tal på bundlinjen.

Årsresultat for 2020 viser et underskud på 10.723.000, hvilket er noget forskelligt fra resultatet for 2019, der i modsætning lød på et overskud på 76.408.000.

Ifølge administrerende direktør Claus Andersen er der dog ingen grund til at gå i panik over underskuddet. Tværtimod, forklarer han, er underskuddet blot en bagside af en ellers positiv ting for Beof.

Vandt udbud trods flere bydere

Den hovedsagelige grund til underskuddet skyldes nemlig, at Beof har nedskrevet værdien af selskabets elproduktionsaktiver med 50 millioner kroner.

– Nedskrivningen, vi har lavet i Bornholms El-Produktion, skyldes i virkeligheden en positiv ting, som er, at vi genvandt udbuddet om at levere ø-drift til Bornholm, hvis nu søkablet til Sverige ryger, fortæller Claus Andersen.

Hvert femte år fungerer det sådan, at Energinet, som ejer selve kablet, genudbyder ydelsen. Siden søkablet i sin tid blev etableret har Beof stået for at levere denne ø-drift, og eftersom de i december 2020 genvandt udbuddet, kan de fortsætte med det de næste fem år frem, fortæller Claus Andersen.

– Men grundet en øget konkurrence, vandt vi udbuddet til en lavere indtægt, end vi hidtil har fået for det. Det betyder, at vores fremtidige indtægter i Bornholms El-Produktion bliver lavere, så for at få balance mellem indtægter og udgifter fremadrettet, er vi nødt til at nedskrive den restværdi, der var på de elproducerende anlæg på værket. Og det har vi så gjort med 50 millioner kroner, siger han.

Alt i alt er nedskrivningen en regnskabsteknisk øvelse, men hovedpointen ifølge Claus Andersen lyder som følgende:

– Folk spørger nok, om vi har tabt de 50 millioner kroner? Nej, det har vi ikke, men vi gør det, at vi reducerer fremtidige afskrivninger, sådan der også fremadrettet vil være balance i selskabet, siger han.

Tilfreds med resultat

Hvis man ser bort fra den nødvendige nedskrivning i værdien af selskabets elproduktionsaktiver, er Claus Andersen godt tilfreds med Beofs endelige årsresultat.

– Hvis man tager det usædvanlige forhold med nedskrivningen væk, havde vi haft et positivt resultat på 33 millioner kroner for 2020, siger han og forklarer nærmere:

– Vi har fået afklaring på en række usikkerheder, som har præget de seneste år. Nu har vi den ene ting, men ellers mener jeg, vi er i en situation, hvor selskabet er bragt i balance. Derfor forventer vi i 2021, at vi hele vejen rundt, har et regnskab, der er fri for usævanlige forhold, og hvor der er balance i alle vores datterselskaber, siger han.

 

Hvad er en nedskrivning?

Nedskrivninger er en økonomisk reducering af virksomhedens samlede værdi, når virksomhedens aktiver falder i værdi. Det betyder, at der løbende skal holdes styr på, hvor meget virksomheden er værd gennem de aktiver, den indbefatter.

Hvis markedet ændrer sig, kan en bestemt vare i virksomheden falde i værdi, og du kan foretage en nedskrivning.

Aktiver vil oftest falde i værdi helt naturligt, men det skal være et væsentligt værdifald, før varen skal nedskrives.

I tilfældet hos Beof har man vundet et udbud, hvor man får en lavere indtægt, end man normalt har fået. Derfor har man vurderet, at det enkelte elproduktionsanlæg nu får en lavere værdi. Derfor justerer man den bogførte værdi af anlægget ved at nedskrive med 50 millioner kroner.