Trods forskellig kultur og religion: Burmesere på Bornholm holder sammen

Trods forskellig kultur og religion: Burmesere på Bornholm holder sammen
Kau Root har arrangeret debatten om, hvad der sker i Myanmar, og vil gerne fortælle om, hvordan burmesere på Bornholms sammenhold er. Foto: Berit Hvassum
| 17. JUN 2021 • 15:12
Emilie Jensen
Journalist

17. JUN 2021 • 15:12

FOLKEMØDE

Frederik Rostrup har sat sig på forreste række i det åbne telt på en af Folkemødets scener.

– Egentlig var det lidt tilfældigt, at jeg lige præcis fik billet til det her område. Men faktisk vil jeg gerne blive klogere på situationen i Myanmar. Det ved jeg ikke nok om, siger matematiklæreren fra København, der har været på Folkemødet før.

Og klogere på situationen i Myanmar er netop, hvad man kan blive ved debatten, som Kau Root fra Bornholm Burmesiske står i spidsen for.

– Vi fik faktisk først godkendt, at vi kunne komme og lave debatten i sidste uge, så der har været tryk på, siger han.

På Bornholm bor nemlig omkring 200 burmesere, og de har et godt fællesskab på tværs af kultur og religion, fortæller Kau Root, der har boet på Bornholm siden 2005 og arbejder som brygger på Svaneke Bryghus.

– Vi vil gerne vise, hvad det er for et fællesskab, vi har her på Bornholm, også selvom vi kommer fra forskellige kulturer og religioner.

Noget der ikke er tilfældet for befolkningen i Myanmar, fortæller han:

– Og det vil vi gerne gøre folk klogere på, og åbne deres øjne for hvad der sker ude i verden.

Det mener tilskuer Fredetik Rostrup også godt, vi kunne blive bedre til.

– Jeg synes, at man i Danmark det seneste år med corona har fokuseret meget på, hvad der sker her i landet, og ikke snakket så meget om hvad der sker i resten af verden. Så nu så jeg chancen for at få den viden, siger han.

Frederik Rostrup ser frem til at blive klogere på situationen i Myanmar. Foto: Emilie Jensen

Særligt fællesskab

Klogere er også, hvad Kau Root håber, at deltagerne til torsdagens debat bliver. Den 1. februar i år overtog militæret i Myanmar magten, hvilket førte til demonstrationer og senere voldelige episoder og drab.

– I Danmark holder vi lige nu demokratifestival, men i Myanmar drømmer man om demokrati, siger han og sætter de to forskelle op overfor hinanden.

Imens han fortæller, begynder interesserede lige så småt at finde plads og sætte sig til rette på klapstolene. Imens pusler lydmanden rundt og finder det nødvendige udstyr frem.

– Så hvis vi her på Bornholm kan holde sammen og have et fællesskab på trods af, at jeg er buddhist og nogle af de andre, der deltager i debatten er kristne eller muslimer, så kan andre også, siger han og får et headset rakt i hånden af lydmanden, for nu går det løs.