Tinghuset skal igennem en renselsesproces

Tinghuset skal igennem en renselsesproces
Tinghuset er pakket grundigt ind for tiden. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 22. APR 2021 • 17:03
| ABONNENT
22. APR 2021 • 17:03

RENOVERING

Ret skal være ret, det ser da ganske stateligt ud, tinghuset på Store Torv i Rønne, hvor byretten holder til.

Men uden at gøre sig til decideret dommer over bygnings- og arkitekturmæssige forhold kan man godt slå fast, at facaden i et stykke tid har trængt til en kærlig hånd, og det er lige præcis, hvad den får i disse dage.

Dermed er der udsigt til, at bygningen bliver endnu mere præsentabel, oplyser retspræsident Henrik Engell Rhod, og at der er noget i gære, kan enhver, der passerer bygningen, gennemskue i disse dage, ligesom det også fremgår af billedet til denne artikel.

– Det er ikke retten, der ejer bygningen, men Bygningsstyrelsen, som er statslig. Vi er bare lejere, siger han.

– Og det, der sker, er, at man er i færd med at afrense al kalk og eventuelle malingrester på facaderne. Dernæst skal fugerne repareres, og så skal bygningen kalkes igen.

– Man kan ikke udelukke, at der gemmer sig nogle fortidige synder i form af, at man har brugt noget maling, som man så senere har kalket ovenpå.

Henrik Engell Rhod, retspræsident

Retspræsidenten fortæller, at ifølge den foreløbige tidsplan forventer man, at det hele bliver afsluttet i begyndelsen af juli.

– Men det er med nogle forbehold i forhold til, at først, når afrensningen har fundet sted, kender man omfanget af fugereparationerne, siger han og slår fast, at al arbejdet er udvendigt, og der bliver ikke lavet noget inde i bygningen.

Der er årlige bygningssyn på bygningen, og det er på den baggrund, Bygningsstyrelsen, som ejer langt hovedparten af de statslige ejendomme, har taget beslutningen om at iværksætte arbejdet.

For nogle år siden fik vinduerne en omgang, hvorfor der også da var stillads omkring bygningen.

– Men i de senere par år har sydgavlen ikke just set køn ud, siger Henrik Engell Rhod.

– Den har været ret afskallet, og derfor har man altså besluttet, at nu skal der renses helt i bund. Man kan ikke udelukke, at der gemmer sig nogle fortidige synder i form af, at man har brugt noget maling, som man så senere har kalket ovenpå, og de to ting spiller ikke godt sammen. Så nu renser man altså helt i bund til de gamle Flensborgsten, som huset er bygget af.

Sjov anekdote

Hvis man går op ad Sankt Mortens Gade i disse dage, kan man da også nu godt fornemme, at huset faktisk er en gulstensbygning, oplyser han og fortsætter:

– Som en lille sjov anekdote kan jeg fortælle, at vi faktisk for en tre år siden fik en henvendelse fra en borger på Sjælland, som var i besiddelse af et maleri, hvor tinghuset er gult. Så på et eller andet tidspunkt i en eller anden fortid – og det har måske været helt fra begyndelsen i 1834, da bygningen blev opført – har huset være enten gulkalket eller stået i de gule flensborgsten.

Men snart kommer bygningen til at fremstå rigtig flot?

– Ja, den skulle meget gerne komme til at fremstå mere præsentabel end i hvert fald en del af facaden har gjort igennem de senere år, siger Henrik Engell Rhod.

Han fortæller, at Bygningsstyrelsen har haft projektet inde over den kongelige bygningsinspektør, fordi bygningen er fredet.