Thors om katastrofemåling: 'Jeg har ikke kommunikeret godt nok'
– Jeg håber, at vælgerne forstår, at det ikke er for sjov, at vi har gjort de her ting i budgettet, siger borgmester Thomas Thors. Foto: Jacob Jepsen

KOMMUNALVALG | BORNHOLM | GRATIS
10. SEP 2021 • 13:45
Jakob Marschner
Journalist

Thors om katastrofemåling: 'Jeg har ikke kommunikeret godt nok'

Vælgerne venter sig mere af kommunens formåen, end kommunen er i stand til at levere, lyder borgmester Thomas Thors' forklaring på Socialdemokratiets dårligste meningsmåling nogensinde på Bornholm. Thors tager ansvaret for og lægger ikke op til at ændre sit partis strategi frem mod valget.

 

– Den er ikke god.

Sådan lyder borgmester Thomas Thors' (S) reaktion på Jysk Analyses nye meningsmåling for TV2/Bornholm, der sender Socialdemokratiet tilbage til historiske blot fem mandater. Målingen er med sine 22,1 procent af stemmerne Socialdemokratiets svageste nogensinde på Bornholm.

Thomas Thors forklarer den meget sløje måling med, at de bornholmske vælgere tror, at kommunens økonomi er bedre, end den i virkeligheden er. Han tager samtidig ansvaret for, at Socialdemokratiet ikke er trængt igennem med budskabet om den dårlige kommuneøkonomi, der for en uge siden førte til det siden da hårdt kritiserede budgetforlig med Venstre.

– Først og fremmest tror jeg, at målingen skyldes, at den forventning, der er til kommunens økonomiske formåen ikke er i overensstemmelse med virkeligheden. Her var vi nødt til at indse, at kommunen har en stor ubalance på driftsormådet, og at vi derfor var nødt til at tage nogle store besparelser, siger Thomas Thors.

Mener du, at meningsmålingen skyldes, at vælgerne ikke har forstået kommunens økonomiske situation?

– Jeg vil ikke sige det på den måde. Jeg vil hellere sige, at det måske ikke er lykkedes mig at kommunikere kommunens store udfordringer ud. Jeg tror ikke, at folk rigtig opfatter, at vi har virkelig store økonomiske udfordringer, der kommer til at give nogle store besparelser på driften, både i år og i de kommende år.

– Her er det klart, at det er mig, der formidler de her ting, og her vurderer jeg selvfølgelig, om den indsats, som jeg selv og Socialdemokratiet yder, er tilstrækkeligt god. DASK og madskolen gør indtryk i de her dage, men det er også svært stof, siger Thomas Thors.

Strategi ændres ikke

Thomas Thors havde indstillet sig på, at den første meningsmåling efter budgetforliget ville rumme tilbagegang for Socialdemokratiet. han havde do ikke set for sig, at tilbagegangen ville blive så stor, som den blev: S har tabt fire procentpoint på en måned og ligger i den nye måling 12 procentpoint under resultatet fra det seneste valg, der endda var skuffende for S, der også her gik tilbage.

Hvad tænkte du, da du så den her meningsmåling?

– Jeg tænkte, at det godt nok var en overraskelse. Jeg havde regnet med, at de her svære beslutninger ville give bagslag, og jeg havde forberedt mig på en tilbagegang. Men ikke i den her størrelsesorden, siger Thomas Thors.

Hvad skal der nu ske frem mod valget?

– Jeg håber, at vælgerne forstår, at det ikke er for sjov, at vi har gjort de her ting i budgettet, og at vi gør det for at være ansvarlige i lyset af de udfordringer, som vi står over for.

Hvordan vil den her meningsmåling påvirke Socialdemokratiets strategi frem mod valget?

– Udgangspunktet er at sige, at vi vil sørge for, at den bornholmske økonomi hænger sammen, at den centrale velfærd bliver tilgodeset, og at vi prøver at gøre det med omtanke, når vi skal spare.

Det lyder som den hidtidige strategi?

– Ja, men når jeg siger de her ting, er der også nogle, der siger, at kommunen skulle tage at bruge nogle flere penge. Men det har vi ikke råd til. Så skal vi i hvert fald til at sætte skatten op, eller vi skal finansiere kommunens drift med midler fra kommunekassen. Og det kan man kun gøre som en stakket frist, siger Thomas Thors.Flere nyheder