Sygeplejersker fortsætter kampen: 'Ved at passe på os selv og vores fritid, vil vi lægge et nyt pres'

Sygeplejersker fortsætter kampen: 'Ved at passe på os selv og vores fritid, vil vi lægge et nyt pres'
Arkivfoto: Jacob Jepsen
SUNDHED | BORNHOLM | ABONNENT | 3. SEP 2021 • 08:00
Sofie Møller
Journalist
SUNDHED | BORNHOLM | ABONNENT
3. SEP 2021 • 08:00

– Overvej, hvad I vil bruge jeres fritid på.

Sådan lyder den klare opfordring fra Dansk Sygeplejeråd (DSR) til landets sygeplejersker.

Selvom politikerne i sidste uge fik sat en stopper for sygeplejerskernes strejke med et lovindgreb, er kampen for ligeløn langt fra slut.

Det blev der sat en stor, fed streg under, da DSR tirsdag gik ud og opfordrede sygeplejerskerne til at være mindre fleksible på arbejdspladsen efterfulgt af fem råd til, hvordan man kan være mindre fleksibel.

– Vi vil nu vise, at uden vores store fleksibilitet til at tage overarbejde og frivillig ekstraarbejde, hænger sundhedsvæsenet ikke sammen. Hvis vi bare arbejder indenfor for det, vi er ansat til, vil det straks kunne mærkes. Ved i stedet at passe på os selv og vores fritid, vil vi lægge et nyt pres, som forhåbentlig kan hjælpe med at forhandle nogle resultater hjem både på vilkår og løn, siger Kristina Robins, formand for Dansk Sygeplejeråd Kreds Hovedstaden.

Bornholmere bakker op

Det er en opfordring, som man også tager meget serisøt her på Bornholm, og som de bornholmske sygeplejersker vil bakke op om. Det fortæller Yogi Christina Bej Vilhelmsen, der er fællestillidsrepræsentant for Dansk Sygeplejeråd på Bornholm.

– Der er blevet opbygget nogle pukler med lange ventelister på grund af strejken, som de bornholmske sygeplejersker står til at skulle dække ind. Men efter regeringen har valgt at gøre det modsatte af, hvad vi havde håbet og efterspurgt, føler man sig en smule til grin. Det gør, at mange nu vælger at være mindre fleksible, siger hun og tilføjer, at de bornholmske sygeplejersker allerede inden opfordringen havde tænkt tanken:

– En ting er, hvad fagforeningen siger og opfordrer til, noget andet er, at sygeplejerskerne selv har fået nok. Fremover vil mange overveje, om det overhovedet er værd at tage overarbejde.

Ifølge Yogi Christina Bej Vilhelmsen vil en mindre fleksibilitet klart kunne mærkes på Bornholms Hospital, da man lige nu har flere afdelinger, hvor der i forvejen er ledige stillinger, som ikke er dækket ind.

– Det bliver et problem for ledelsen, hvis sygeplejerskerne lader være med at være så fleksible, som de plejer at være. For det betyder jo, at man på de her afdelinger vil risikere at være for få på arbejde, siger hun.

Fortrøstningsfuld hospitalsdirektør

Hos ledelsen på Bornholms Hospital forsøger man at løse situationen på bedste vis, fortæller hospitalsdirektør Annemarie Hellebek.

– Vi vil gerne anerkende den situation, som sygeplejerskerne er i og derfor ved jeg, at afdelingsledelsen lige nu kigger på, hvad der kan lade sig gøre i forhold til at afvikle flest mulige operationer inden for sygeplejerskernes almindelige arbejdstid, siger hun.

Direktøren fortæller, at man netop på operationsafsnittet har fået ophobet en betydelig venteliste, som nu ser ud til at få lidt længere udsigter end forventet. Det er dog ikke kun sygeplejerskerne, som gør det svært at få puslespillet til at gå op. Det kommer også an på, hvornår lægerne kan komme overfra.

– Kunsten er, at få lægerne og sygeplejerskernes arbejdstid til at mødes. Det er noget, som tidligere har givet ekstraarbejde. For eksempel har vi åbnet for operationsgangene om lørdagen, hvis lægerne kunne komme over der. På den måde har vi kunne afvikle ventelisterne hurtigere, forklarer hun.

– Så vi håber selvfølgelig, at ønsket om merarbejde kommer tilbage på sigt. Men det er fuldt forståeligt, at det ønske ikke er der nu, siger Annemarie Hellebek.

Alt i alt er hospitalsdirektøren dog fortrøstningsfuld. Udover en vagtplan, hvor det meste afvikles indenfor sygeplejerskerne arbejdstid, har man også fået afviklet sygeplejerskernes restferie på en ordentlig måde.

– Afdelingsledelsen er lykkedes med at få afviklet sygeplejerskernes restferie på en måde så driften kan køre, ikke fuldt normalt, men på et fornuftigt niveau. Det er en meget stor fordel for os, siger hun.

 


De fem råd fra Dansk Sygeplejeråd
til at være mindre fleksibel lyder

Arbejd ikke gratis – mød for eksempel ikke ind før tid

Notér al mer- og overarbejde

Begræns FEA (frivilligt ekstraarbejde) – vagter

Hold øje med, om din hviletid bliver overholdt

Stå sammen med kollegaerne om at begrænse fleksibiliteten