Svenske jagerfly vil danne juletræ over Rønne

Svenske jagerfly vil danne juletræ over Rønne
En af de lidt mindre juletræsflyvninger, som det svenske luftvåben tidligere har udført. Andre har involveret op til 24 fly. Foto: Försvarsmakten
NYHED | ABONNENT | 8. DEC 2023 • 19:00
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
8. DEC 2023 • 19:00

Hvis vejret ellers tillader det, vil folk i Rønne på mandag lidt over middag kunne se det svenske luftvåben markere, at det snart er jul.

Hvis du er i Rønne på mandag, så prøv at kigge op mod himlen et par minutter før klokken 13. Og hav så lidt tålmodighed.

Så kan det nemlig være, at hverdagens stilhed omkring klokken 13.03 pludselig bliver brudt af den larm, som det nu fører med sig, når en hel gruppe jagerfly er sammen i luften.

Ser du flyene på himlen over Rønne, vil formation af fly ligne et juletræ. Og flyene vil være svenske på nær et enkelt, der vil være dansk. I Sverige er "juletræsflyvning" en populær underholdning op til jul.

Når der er et forbehold, så handler det om, at det svenske luftvåbens eskadrille F 17 i Blekinge ikke føler sig fuldkommen sikker på, at mandagens vejrlig egner sig til juletræsflyvning. Så hvis der ingen fly kommer, vil du modsat have det svenske luftvåbens ord for, at vejret er dårligt.

Præcis sådan gik det fredag, hvor jagereskadrillen fra Blekinge også havde planlagt en juletræsflyvning, men måtte aflyse, fordi vejret var "for dårligt til enhver form for flyvning".

"At øve os i at bevare vores formåen er vigtigt for, at vi kan løse vores opgaver. Juletræsflyvning er for jagerdivisioner en god øvelse i at planlægge og udføre flyvning i større formation i længere tid. Det er også en måde for Flyvevåbnet at vise tilstedeværelse som garant for borgernes sikkerhed mod ydre trusler på steder, som Forsvaret måske ikke befinder sig på så ofte", skriver eskadrillen fra Blekinge fredag på Facebook.