Sundhedschef om erfaringsdelere: 'De kan noget andet end fagpersoner'

Sundhedschef om erfaringsdelere: 'De kan noget andet end fagpersoner'
Karina Nørby er chef for Center for Sundhed og Forebyggelse. Hun er stolt over projektet med erfaringsdelerne, som hun tror kan blive en god støtte for bornholmere med kroniske sygdomme. Arkivfoto
| ABONNENT | 14. JUN 2021 • 08:24
| ABONNENT
14. JUN 2021 • 08:24

SUNDHED

Karina Nørby, der er centerchef for Sundhed og Forebyggelse i Bornholms Regionskommune, er stolt.

Et samarbejde mellem Bornholms Regionskommune, Bornholms Hospital og en række patientforeninger har nu resulteret i, at der er uddannet 14 erfaringsdelere, som fremover kan støtte bornholmere, der har fået en kronisk sygdom.

Der er nemlig ofte brug for mere og andet end det, de sundhedsfaglige personer kan give, fortæller Karina Nørby.

– Det kan give de nydiagnosticerede nogen at tale med, som er vant til at have et hverdagsliv med kronisk sygdom. Det er der jo ikke nogen af os fagprofessionelle, der kan sætte os helt præcist ind i. Det er det, der er det gode ved det her koncept. At man kan få lov at dele hverdagslivets erfaringer med hinanden, siger hun.

Livet vender på hovedet

For mange kan det være voldsomt at få en kronisk sygdom, og derfor har kommunen, hospitalet og patientforeningerne set et behov for, at nydiagnosticerede patienter med en kronisk sygdom kan komme til at tale med nogen, der har været i samme situation.

– Man oplever, at livet vender på hovedet, og så er det rigtig rart at tale både med nogle fagprofessionelle, som man naturligvis gør, men det er lige så rart at tale med nogen, der ved, hvordan det bliver, når kaos lægger sig, og livet bliver til et hverdagsliv, man skal finde ud af at leve. Det er vores patientforeninger og medlemmer eminente til at tage hånd om, og det er de kompetencer og ressourcer, vi gerne vil sætte i spil, siger hun.

Ni patientforeninger er nu gået ind i projektet, og det er mere, end Karina Nørby havde turde håbe på, da hun og de andre bag projektet startede ud.

– Vi er blevet meget positivt overraskede over, hvor mange patientforeninger, der vil det her. Det vidner bare om, at der er en stor lyst til at gå ind i det, og når det er motiveret af folk selv, så tror jeg på, at det også kan bære fremover, siger hun.

Kursus sikrer, at man kender opgaven

For at blive erfaringsdeler, skal man tage et kursus over to dage.

Det har været vigtigt for Bornholms Regionskommune og Bornholms Hospital, at der blevet lagt et fagligt grundlag, inden erfaringsdelerne skal ud og støtte andre kronisk syge.

– Vi har lavet kurset, fordi der er nogle ting, der er vigtige at vide. Det er jo ikke bare at række hånden op og sige, jeg vil gerne være erfaringsdeler. Vi vil gerne sikre os, at dem, der rækker hånden op, lige har gjort sig klart, hvad opgaven er, og hvad det er, man påtager sig. Man skal både vide, hvordan man skaber en god relation, hvordan man får skabt tillid, og hvad man kan forvente af hinanden, siger hun.

Erfaringsdelerne kommer til at arbejde frivilligt, og de er ikke en erstatning for noget i sundhedsvæsenet, understreger Karina Nørby.

– Man skal stadig spørge sin egen læge om de ting, der handler om sygdom. Så der er nogle ting, som man som erfaringsdeler selvfølgelig ikke skal påtage sig. Men der er rigtig meget støtte i at tale med nogen, som er lidt længere fremme i deres sygdomsforløb og måske ved lidt mere end en selv, siger hun.

Der er brug for flere

Ambitionen var fra starten at uddanne et hold erfaringsdeler om året, men interessen for at blive erfaringsdeler har været så stor, at der bliver lavet et hold igen allerede til efteråret.

Karina Nørby fortæller, at der allerede er 9-10 tilmeldte til det hold.

Men der er også brug for, at der bliver uddannet mange erfaringsdelere, fordi der er mange kronisk syge på Bornholm, fortæller sundhedschefen.

Desuden skal der ifølge Karina Nørby også gerne være nok til, at de kan afløse hinanden, fordi erfaringsdelerne selv er kronisk syge.

– Det er kronisk syge, så vi er også nødt til at uddanne mange, for som kronisk syg ved man ikke, hvordan man har det om en uge. Derfor er vi også nødt til at hjælpe til, at der kommer et godt hold op at stå i patientforeningerne, så der er nogle afløsere, de kan trække på, for det kan jo altså tippe. Vi kan slet heller ikke stille de samme krav, som vi gør til professionelle. Det her er jo båret af motivation og lysten til at gøre det her for andre, siger hun.