Stor messe på lørdag: Få gode råd til at spare på energiregningen

NOTITS | AAKIRKEBY | 5. MAJ 2022 • 20:55
Jesper Gynther
Journalist
NOTITS | AAKIRKEBY
5. MAJ 2022 • 20:55

Elprisernes himmelflugt gør det dyrere at være dansker, men der kan være store besparelser at hente ved at energirenovere boligen.

Derfor inviterer Bornholms Regionskommune borgerne til at kigge forbi kommunens stand på Bornholms Energi og Forsynings Energimesse lørdag den 7. maj fra klokken 10 til 16 i Aakirkeby-Hallerne.

Her kan alle blive klogere på, hvad energirenovering er, og hvad de kan søge tilskud til. Vil det eksempelvis være bedst for en husstand at skifte vinduer, lægge isolering i gulvet, efterisoler kælderen, udskifte ovenlysvinduer eller installere solceller?

Der er mange muligheder for at gøre boligen mere energieffektiv, som både reducerer i energiudgifterne og kan være med til at øge husets værdi, fortæller regionskommunen i en pressemeddelelse.

Spar penge og frem den grønne omstilling

Det kan dog være svært for boligejerne at finde rundt i alle muligheder, når de overvejer at energirenovere. Det anerkender borgmester Jacob Trøst.

– Husejerne står overfor mange forskellige valgmuligheder, når det kommer til at skulle investere i energirenovering, og hvilke fradrag og tilskud man kan få. Det vil vi gerne hjælpe bornholmerne med at få overblikket over til energimessen.

Borgmesteren opfordrer både nuværende og kommende boligejere til at overveje energirenovering, da det oftest er en win-win.

– De stigende priser på energi og fødevarer er selvfølgelig et ekstra incitament til at energirenovere, men i sidste ende handler det om at fremtidssikre huset og bidrage til den grønne omstilling, siger Jacob Trøst. 

Borgmesteren håber derfor, at alle, der overvejer at klæde boligen på til en grønnere fremtid, kigger forbi regionskommunens stand på lørdag. Her kan du også høre nærmere angående:

  • Energiø Bornholm – om Bornholm som verdens første energiø og processen, muligheder og udfordringer.
  • Nationalt Center for Grøn Energi – om Bornholm som knudepunkt for grøn innovation.
  • Grøn Mobilitet – blandt andet om samkørsel og delebilsklubber på Bornholm og placeringerne af offentlige ladestandere til el-biler.
  • BYG -  svarer på spørgsmål om energirenovering af ejendomme og om behovet for byggetilladelser til for eksempel varmepumpe, solceller eller husstandsvindmølle.

På energimessen holder Spar Energi, under Energistyrelsen, desuden også et informationsmøde om energirenovering. Det sker fra klokken 14 til 15. 


Fakta om energirenovering


Energirenovering handler om at sikre, at boligen holder bedst muligt på varmen uden at gå på kompromis med sundhed og komfort. Det handler også om at vælge de rigtige materialer og byggeløsninger, når man energirenoverer.

Der har været en stor udvikling på området. I dag indebærer energirenovering mange muligheder, hvor boligejerne kan vælge mellem forskellige metoder, materialer og teknologier.

Da ikke alle boliger er ens, skal hvert hjem prioriterer energirenoveringen anderledes. Derfor handler det for boligejerne om at se på, hvilke former for energirenovering, der giver lige deres hjem de bedste energibesparelser. Her kan boligejerne med fordel stille sig selv disse tre spørgsmål, som peger mod hver sit fokusområde.

1) Hvordan holder boligen på varmen?

Fokus: Boligens klimaskærm

Det, der handler om at holde bedre på varmen, kaldes renovering af klimaskærm (isolering af vægge, lofter, gulve samt nye vinduer, tætningslister m.m.).

2) Hvor får boligen energien fra?

Fokus: Boligens installationer

Det, der handler om selve varmeanlægget og elforsyningen, kaldes installationer (oliefyr, gasfyr, fjernvarme, jordvarme, varmepumper, solceller, regulering og styring af varme m.m.).

3) Hvordan er boligens energiforbrug?

Fokus: Boligbrugernes adfærd

Gode energivaner betaler sig. Det handler om, hvordan boligen anvendes og løbende serviceres. Det handler for eksempel om, hvad boligejerne selv kan gøre, som at gå efter en indetemperatur på 20-21 grader ved at sætte termostater ens på alle radiatorer, holde temperaturen i varmtvandsbeholderen på 55 grader, slukke for standby-strøm, sørge for løbende servicetjek af installationer osv.

Kilde: SparEnergi.dk