Soldalen afventer endeligt grønt lys: Festival klar til juni

Soldalen afventer endeligt grønt lys: Festival klar til juni
Soldalens cirkusfestival er planlagt til at løbe af stablen 5-6. juni. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 21. APR 2021 • 13:00
Af:
Marie Hofman
| ABONNENT
21. APR 2021 • 13:00

KULTUR

Hos Soldalen i Olsker holder man lige nu vejret. Stedets cirkusfestival er nemlig planlagt til at løbe af stablen 5-6. juni, men da der stadig er noget, der hedder corona, venter man nu på endeligt grønt lys fra regeringens side.

– Vi venter spændt på, hvornår regeringen vil melde mere ud. Som det er nu, må man samles 100 til juni, men vi kender endnu ikke retningslinjerne for siddende publikum. Bliver det ligesom sidste år, så må man gerne samles 500, hvis en vis procentdel er siddende – og så kan vi godt gennemføre. Ellers må vi rykke til august, siger Aslak Gärtner, der sammen med hustru Melanie Hagedorn ejer Soldalen og driver festivalen. Cirkusfestivalen startede i 2017 og trækker i snit godt 500 besøgende igennem henover dagene. Indtil i år har festivalen været holdt i sensommeren i forbindelse med Bornholms Kulturuge, men i år har man for første gang valgt at rykke festivalen frem til forsommeren.

– Det er lidt en kombination af flere hensyn. Vi vil både gerne forlænge hele øens højsæson for at få aktiviteter i skuldersæsonen. Samtidig har vi travlt med at producere æblemost til Mostballaden om efteråret, og da vi gerne vil prioritere begge dele, så bliver vi nødt til at skille dem ad, fortæller Aslak Gärtner og tilføjer, at man dog planlægger at bidrage med mindre cirkusarrangementer under kulturugen til september.

Programmet er klar

Beslutningen om at rykke festivalen frem, afføder dermed også en større kommunikationsopgave, der sikrer, at publikum nu ved, hvornår de kan komme til den årlige festival i Soldalen. At den øvelse kommer oveni en tid med corona er mildt sagt bøvlet, fortæller Aslak Gärtner.

– Årets store opgave har ligget i at få kommunikeret ud, at festivalen er rykket til forsommeren. Men da vi endnu ikke kan melde så meget ud, så består arbejdet i at få kørt alt i stilling. Vi har fastlagt vores program, og lavet flyers og plakater til at sætte op rundt på øen – så alt er klart til, at vi får grønt lys, siger Aslak Gärtner, der løfter sløret for, at programmet kommer til at rumme i alt fem artister. Det vil være en blanding af nye og kendte ansigter, hvor en ny tilføjelse blandt andet bliver den finske duo Lotta & Stina, der optræder med partnerakrobatik og Rolabola (cirkusfærdighed, hvor man bruger et balancebræt red.). Af stamartister kan man se cirkustruppen Kaaos Kaamos, der rummer seks artister. Aslak Gärtner, der også selv er uddannet cirkusartist, vil som udgangspunkt ikke indgå i programmet.

– Det er altid en nødløsning, hvis der skulle komme et afbud. Men jeg kommer til at have travlt med andre praktiske gøremål som arrangør, der i år også kommer til at indebære meget mere i forhold til coronaretningslinjer.

Nemmere at skaffe midler

Også finansieringen af cirkusfestivalen er man så småt ved at være i mål med. Budgettet er berammet til lige under 300.000 kroner, hvoraf man blandt andet har modtaget penge fra Musik- og teaterrådet, samt Sparekassen Bornholms Fond, der hver især bidrager med 20.000 kroner. Aslak Gärtner vurderer, at man lige nu mangler en fjerdedel af beløbet, hvorfor man stadig er igang med at søge. Han er dog fortrøstningfuld for, at man nok skal nå i mål.

– Vi har fået rigtig god opbakning, vi er endelig nået til et punkt efter at have eksisteret i fem år, hvor vi har vist, at festivalen kan vokse både i forhold til publikum og kvalitet. Derfor kan vi også mærke, at det er blevet nemmere at ansøge om midler, fordi vi blever taget mere seriøst, nu vi er ude over pilotprojekt-stadiet, siger Aslak Gärtner.

 


Soldalens Cirkusfestival 2021

Cirkusfestivalen vil, hvis corona tillader, i år bliver afholdt fra d. 5-6. juni

Fem artister er på programmet:

– Cirkustruppen Kaaos Kaamos, der dækker over 6 artister fra Sverige, Finland, Tyskland og Chile og blandt andet laver partnerakrobatik.

De har tidligere gæstet festivalen med showet "Babel, Glöm", som de vil optræde med for sidste gang i år på Soldalen.

– Den finske duo Lotta og Stina, der laver partnerakrobatik og rolabola

– Den tyske klovn, Matthias Romir, der er klovn og jonglør.

– Den tyske soloartist Roxanna Küwen, der blandt andet laver trapez