Smittetilfælde på plejecentre satte intens opsporing i gang hos kommunen

Smittetilfælde på plejecentre satte intens opsporing i gang hos kommunen
Karina Nørby fortæller, at Bornholms Regionskommune har påtaget en meget aktiv i rolle i smittesporingsarbejdet, og nogle gange kører kommunens medarbejdere et parallelt forløb med Styrelsen for Patientsikkerhed, der har det overordnede, nationale ansvar. Foto: Jacob Nørmark
| ABONNENT | 11. DEC 2020 • 14:23
Af:
jakob-noermark
| ABONNENT
11. DEC 2020 • 14:23
SUNDHED

I fredags blev det klart, at en person fra personalet på Nørremøllecentret i Nexø var blevet smittet med covid-19, og positive prøver på et plejecenter skaber med det samme travlhed hos kommunen.

– Det er selvfølgelig den største bekymring, vi har. Vores største interesse er at holde smitten ude, fortæller Karina Nørby.

– Jeg bliver ringet op af Styrelsen for Patientsikkerhed fredag eftermiddag om, at en oplysning er tilgået dem om, at en smittet voksen person har ansættelse dér, og så går vi i gang. Vi skal have informeret borgerne, lavet aftaler med et testcenter og informeret borgernes pårørende om, hvad der kommer til at ske. Alt det er som en lavine, der meget hurtigt ruller i gang, siger Karina Nørby om situationen på Nørremøllecentret.

Ifølge sundhedschefen har virussen ikke spredt sig til nogen beboere, og hun er heller ikke vidende om, at andre medarbejdere på plejecentret er testet positiv eller har udvist symptomer.

Nogle dage forinden måtte sundhedsorganisationens opmærksomhed og opsporingshold rette opmærksomheden mod Snorrebakken i Rønne.

– Også i det røde hus på Snorrebakken var der, vist nok i sidste uge, en smittet i personalet – men gudsketak og lov ikke nogen beboere. Vi kører et tæt opsporingsforløb, hvor vi opfatter beboerne som nære kontakter til en smittet. Såfremt vi er rigtig skarpe til at bruge værnemidler, slipper vi for at isolere beboerne, siger Karina Nørby.

Tidligt på banen

Hun fortæller, at Bornholms Regionskommune har påtaget en meget aktiv i rolle i smittesporingsarbejdet, og nogle gange kører kommunens medarbejdere et parallelt forløb med Styrelsen for Patientsikkerhed, der har det overordnede, nationale ansvar.

– Indsatsen ligger også meget hos os. Vi er meget tidligt på banen i vores smitteopsporingsstrategi i kommunen. Det er som regel os, der får information om, at en borger har symptomer, eller at en medarbejder – for eksempel på Nørremøllecentret – er testet positiv. Og så går vi selv i gang. Vi sidder altså ikke og venter på nogen myndigheder, der ringer på et eller andet tidspunkt – vi gør det selv. Nogle gange ringer de synkront med os eller først senere, siger Karina Nørby om samarbejdet med den statslige smitteopsporing.

De seneste uger har kommunen opbygget en del erfaring med opsporingsindsatsen i takt med, at flere skoler og daginstitutioner har fået virussen inden for murene.

– Styrelsen for Patientsikkerhed har behov for en opmærksom organisation som vores. Det er noget, vi er blevet godt trænet i – særligt på dagtilbuds- og skoleområdet, hvor det jo foregår hver uge. Vi har nogle skoleklasser hjemme i øjeblikket. På Nørremøllecentret er de blevet testet, og der har også været en smittet på et hjemmeplejeteam. Så snart vi har informationerne, rykker vi på det. Vi venter ikke, siger Karina Nørby, som pointerer, at kommunen ikke kun varetager opgaver, når coronavirussen rammer kommunens egne institutioner.

– Det er også privatskoler, private dagtilbud og virksomheder. Vi hjælpes ad med at gå hurtigt til værks på smitteopsporingsdelen – også med at rådgive og vejlede nære kontakter til smittede om at isolere sig derhjemme.

Som eksempel på en virksomhed, hvor kommunens stab har været involveret smitteopsporingen, nævner sundhedschefen PL Beton, der efter et længere forløb har overvundet smitten.

Om kommunens smitteopsporing har været med til at inddæmme smitten i en grad, så Bornholm har været i stand til at undgå de restriktioner, som 79 procent af landets befolkning er blevet pålagt, tør Karina Nørby ikke sige. Når virussen kommer ind på institutioner, skal hun sammen med sin stab forholde sig til, om alle forholdsregler blev overholdt, og om der er brug for justeringer.

– På mit bord lander spørgsmål som: "Har vi overholdt vores brug af værnemidler til punkt og prikke? Har vi på skolerne kunnet overholde afstandskrav?" Det er dét, der er med til at afgøre, hvor mange eller få vi skal sende til test, forklarer sundhedschefen.