Skraldemobil tager glad imod 10 slags affald. Nu skal den testes

Skraldemobil tager glad imod 10 slags affald. Nu skal den testes
Projektleder David Christensen, Projekt Wasteman, der arbejder med at inddrage bornholmerne i genanvendelse af, præsenterede miljøminister Lea Wermelin for prototypen på en selvkørende skraldebil. Det skal afprøves i Gudhjem. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 4. SEP 2020 • 18:05
Af:
lisbet-holst
| ABONNENT
4. SEP 2020 • 18:05
MILJØ

En selvkørende skraldemobil, der kan tilkaldes via en app?

Måske bliver sådan en robotbil en del af fremtidens affaldssortering på Bornholm. I hvert fald skal den testes i Gudhjem.

Fredag eftermiddag var miljøminister Lea Wermelin (S) på rundtur på Bofa i Rønne og blev blandt andet præsenteret for den selvkørende sag.

Robotbilen kan naturligvis tage imod de ti kategorier af affald, som vi alle fra næste sommer skal sortere affald i:

Mad, papir, pap, metal, glas, plastik, tekstiler, fødevarekartoner, restaffald og farligt affald.

Juli næste år træder en ny bekendtgørelse om ensartet affaldssortering i alle landets kommuner nemlig i kraft

En kortlægning fra Miljøstyrelsen viser, at der i dag er stor forskel på, hvordan vores affald bliver sorteret kommune for kommune.

Bornholms Regionskommune hører ikke blandt de førende kommuner i landet, når det gælder sortering af affald, men man er godt på vej, fortalte

Jens Hjul-Jensen, direktør for Bofa.


Ministeren blev blandt andet orienteret om Bofas seneste tiltag, hvor bornholmerne fremover kan aflevere deres gamle tøj og tekstiler i den grønne affaldscontainer til pap og papir.

Brugbart tøj bliver solgt som genbrug, mens det øvrige tøj bliver omdannet til f.eks. afdækningsmåtter.

Lea Wermelin besøgte Bofa sammen med blandt andet  Henrik Beha Pedersen, stifter af og formand for miljøorganisationen Plastic Change.

Centralt under besøget var ambitionen om, at Bornholm skal være en affaldsfri ø i 2032.

- Jeg er utroligt glad for, at vi på Bornholm tør have så store visioner – vel vidende at vi i dag ikke kender hele vejen derhen, sagde Lea Wermelin.

– Det er jo derfor vi mødtes i dag: Det er at forene det konkrete, som Bofa er udtryk for, med visionerne som Plastic Change har mange ideer til, og som vi som regering selvfølgelig også skal være med til at bakke op om og lave den regulering, der skal til for at vi kan nå i mål, sagde miljøministeren.