SF: 'Naturen skal ikke reduceres til en oplevelsespark'

SF: 'Naturen skal ikke reduceres til en oplevelsespark'
Leif Olsen fra SF har siden semptember arbejdet for en plan, der skal skabe overblik og sammenhæng for, hvordan naturen skal anvendes og passes på. Arkivfoto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 18. JAN 2021 • 11:11
Af:
martin gangelhoff hansen
| ABONNENT
18. JAN 2021 • 11:11
NATUR

Ved Vestermarie Plantage er de syv kilometer moutainbikespor ved at være lagt.

Hos Danmarks Naturfredningsforening på Bornholm er lokalformand, Anna Sofie Poulsen, dog langt fra tilfreds. Ifølge hende vil mountainbikebanerne uden tvivl være til skade for de dyr- og plantearter, som kommunen ifølge EU’s habitatsdirektiv har en særlig forpligtelse for at sikre gunstige vilkår.

Det er Natur- og Miljøudvalget, der har til opgave at sikre at kommunalbestyrelsens beslutninger bliver en realitet. Det gælder derfor også for moutainbikebanerne ved Vestermarie.

Formanden for Natur- og Miljøudvalget, Leif Olsen (SF), fortæller, at han personligt ikke gik ind for at etablere mountainbikebaner i et såkaldt Natura 2000-område. Men sagen har været med til motivere ham til at stille forslag om en overordnede plan for, hvordan kommunen fremover skal skabe overblik og sammenhæng mellem naturen og erhvervsliv.

– Planen skal forhåbentligt sætte nogen grænser, så vores natur ikke bliver gjort til en oplevelsespark, siger Leif Olsen.

Opgør med dogmatisk tænkning

Formålet med planen er ikke at afskære erhvervs- og foreningslivet fra at etablere sig i naturen, forklarer Leif Olsen.

- Det handler om, at de mange interesser i naturen kan sameksistere, uden at det ene bliver på bekostning af det andet.

Ideen til en overordnet plan for naturanvendelsen på øen har længe ligget og brygget i Leif Olsens hoved. Gennem de seneste otte år har der ifølge udvalgsformanden været en uheldig tendens til, at politikere og embedsmænd konsekvent har haft ja-hatten på, hver gang nogen er kommet med et nyt projekt, der involverer den bornholmske natur.

– Når en eller anden har fremlagt et eller andet projekt for vores natur, er armene fløjet i vejret af begejstring, uden at folk tænker over sammenhængen, siger han.

Samtidig synes Leif Olsen også, der har været et for enøjet fokus på, at alt hvad der gavner turismen, gavner Bornholm. Et argument, som han mener, nemt går hen og bliver dogmatisk, hvilket eksemplet med mountainbikesporene i Vestermarie, ifølge ham, beviser.

– Mit bedste argument overfor dem, der tænker sådan, er at spørge dem, hvad det er, folk kommer herover for? Hvor mange kommer for at køre på mountainbike, og hvor mange kommer for bare at gå rundt og nyde naturen?

Planen om en mere sammenhængende vision for naturanvendelsen på Bornholm er de næste par måneder i borgerhøring. Leif Olsen forventer den kommer til afstemning i kommunalbestyrelsen i juni.