Seks unge er i gang med at udvikle ungdomsradioen: 'Det skal være både sjovt og seriøst'

Seks unge er i gang med at udvikle ungdomsradioen: 'Det skal være både sjovt og seriøst'
Holdet på ungdomsradioen er i gang med at finde et navn til deres nye medie. De har også udarbejdet fælles retningslinjer, en slags 10 bud, som de vil efterleve i deres programmer fremover. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 29. MAR 2021 • 17:09
| ABONNENT
29. MAR 2021 • 17:09

UDDANNELSE

Som vi tidligere har fortalt i Bornholms Tidende, er en bornholmsk ungdomsradio undervejs.

Det er Ungdomsskolen, der har besluttet at lave en ungdomsradio som et tilbud for øens unge, fordi man vil give de unge mulighed for at lave deres eget medie, der tager udgangspunkt i deres liv og udfordringer på Bornholm.

Nu er et hold på seks unge i alderen 13 til 18 år så gået i gang med at udvikle fundamentet for ungdomsradioen, inden de går i luften med første sending om en måneds tid.

De har de sidste to weekender holdt workshops sammen med de voksne tovholdere på ungdomsradioen, hvor de har lært hinanden at kende og arbejdet med et navn til radioen, retningslinjer for indholdet og opdeling i redaktionsgrupper.

En af de nye radiomagere er 15-årige Nana Strand, der går på Hans Rømer Skole. Hun har manglet et sted, hvor hun kunne få lov at tale politik, og derfor har hun valgt at være med til at starte ungdomsradioen.

– Jeg tænkte, okay her er et sted, hvor jeg kan sige noget, hvor min mening bliver hørt. Jeg kan godt lide at snakke, især om politik, men jeg kan også blive ret nervøs, og der er det jo meget rart, at vi laver radio, så man ikke skal se på os, mens vi snakker, siger hun.

Nana Strand går meget op i politik og glæder sig til at tage fat i en masse politiske emner på en ny og sjov måde i ungdomsradioen. Foto: Jens-Erik Larsen

Humor og ungt sprog

Nana Strand har ikke erfaring med at lave radio selv endnu, men hun er glad for mediet og glæder sig til at komme i gang med at sende.

Hun håber, hun og de andre på ungdomsradioen kan være med til at sætte fokus på større emner på en anderledes og mere ungdommelig måde.

– Jeg vil gerne være med til at få flere til at reflektere over emner som for eksempel klima. Det vil vi gerne snakke om på en seriøs måde, men hvor det også er sjovt at lytte til, siger hun.


Oliver går i 10. klasse og har valgt at være med i opstarten af ungdomsradioen, fordi han interesserer sig for redigering og lave underholdende indhold. Foto: Jens-Erik Larsen

Hendes nye radiomakker, Oliver Andreassen på 17 år, er enig.

– Der skal være lidt humor. Det skal ikke kun være dybt seriøst, for så fanger man ikke de unge. Det skal også være sjovt og i et ungt sprog, siger han.

– Ja, det skal være både spændende og vigtigt, sjovt og seriøst på én gang, supplerer Nana Strand.

Interesse for det tekniske

Oliver Andreassen går i 10. klassenskolens gymnasierettede klasse, GYM10, og han hørte om projektet med ungdomsradioen fra sin tidligere lærer i 9. klasse, som mente, det kunne være noget for ham.

– Jeg kan godt lide at lave sådan nogle sketches med mine venner, hvor vi filmer noget, der ikke rigtig skal bruges til noget, men bare er for sjov. Og her har jeg fundet ud af, at jeg ret godt kan lide det her med at redigere, og det kan jeg måske bruge her, siger han.

Oliver Andreassen vil gerne uddanne sig til spilprogrammør, som ikke umiddelbart har så meget med radio at gøre, men han tror alligevel, at ungdomsradioen kan lære ham noget brugbart.

– Jeg tror, jeg kommer til at lære noget, jeg ikke vidste i forvejen, og det kan jo være, jeg får brug for noget af det senere også, siger han.


Julie Vilsund vil gerne være journalist og håber, hun kommer til at lære mere om stemmeføring og interviewteknik på ungdomsradioen. Foto: Jens-Erik Larsen

Erfaring med journalistik

En af de andre på radioholdet er Julie Vilsund på 14 år, som går på Hans Rømer Skole.

Hun har et ønske om, at arbejdet med ungdomsradioen kan give hende erfaringer med til det arbejdsliv, hun drømmer om at få senere.

– Jeg vil gerne være journalist eller arbejde med noget indenfor TV, så jeg vil gerne have mere erfaring med at lave interviews og den slags, og det tænkte jeg, jeg kunne få her. Og så lød det også bare sjovt, fortæller hun.

Radioholdet har delt sig i to redaktionsgrupper, hvor den ene vil beskæftige sig med kønsidentitet og sexisme og den anden med ungeindflydelse.

Julie Vilsund er med i gruppen, der vil tage fat på emner inden for kønsidentitet og sexisme. Hun mener, det er et emne, der er vigtigt at dykke ned i fra de unges synspunkt.

– Debatten om hashtag metoo handler jo meget om overgreb, men der er også meget sexisme i hverdagen, som jeg mener, vi skal have frem og tale mere om, siger hun.


Radioholdet har lavet to redaktionsgrupper, der fokuserer på forskellige sider af ungdomslivet. Ejnar Carlsen og Nana Strand er i gruppen, der fokuserer på ungeindflydelse på Bornholm. Foto: Jens-Erik Larsen

Vil sætte fokus på sexisme

Det er radiogruppens ældste medlem, Anna, der går i 2.g på Campus Bornholm, som kom med idéen om, at ungdomsradioen skulle behandle emnet kønsidentitet og sexisme.

– Sexisme er jo desværre en del af vores hverdag, så jeg synes, det kunne være fedt, hvis vi kan få folk til at indse, hvad det er, og hvordan man kan komme fri af det. Det er i hvert fald noget af det, jeg gerne vil være med til at sætte fokus på, siger hun.

For Anna er det også generelt arbejdet med radio og podcast, der har fået hende om bord på ungdomsradioen.

– Jeg kan godt lide podcast og har tænkt mig at læse lyddesign senere, så jeg tænkte, at det var en god idé at tjekke det her ud og blive bedre til at lave lyd. Jeg har prøvet at lave podcast selv, men jeg vil gerne have mere erfaring med at producere og få noget mere professionel sparring på det, siger hun.

Vigtigt at få en stemme

Anna håber også, at hun kan være med til at stable en ungdomsradio på benene, som er bæredygtig på længere sigt.

– Det kunne være fedt, hvis vi er med til at etablere noget, som andre unge kan komme med på og overtage senere, så der bliver ved med at være en ungdomsradio på Bornholm, siger hun.

Der er nemlig brug for et talerør for de unge på Bornholm, mener Anna.

– Det er vigtigt, at vi også får en stemme og noget etos. På campus har vi for eksempel et elevråd, men vi har oplevet, at de har haft et ønske om noget, som de for engangs skyld var enige om, hvor ledelsen sagde, at det ikke kunne lade sig gøre. Og så føles det bare lidt som om, at den indflydelse, vi skulle have igennem elevrådet er sådan noget pseudo-indflydelse. Derfor kommer vi også til at sætte fokus på ungeindflydelse i radioen, siger hun.


Ejnar Carlsens mor Micah Carlsen er den ene af de tre voksne, der er tilknyttet ungdomsradioen. Han tænkte, det kunne være sjovt at prøve at lave radio, og han synes, det er hyggeligt, at hans mor er med i projektet. Foto: Jens-Erik Larsen

Ungeindflydelsen mangler

Det er radiogruppens indtil videre yngste medlem, Ejnar Carlsen på 13 år, enig i.

Han mener ikke, at unge rigtigt har indflydelse, selvom alle skolerne på Bornholm har elevråd.

– Elevrådet bliver tit enige om noget, men de får ikke rigtig gjort noget, så den indflydelse, man snakker om, at vi har, den er der ikke rigtigt. Så med radioen kan vi måske komme ind på nogle af de problemer, som unge har, og som der ikke bliver gjort nok ved, siger han.

I april venter der endnu en workshop, hvor radioholdet skal lære at redigere og planlægge deres indhold for radioprogrammerne. Når de er klar, går de i gang med at sende fra en radioside på internettet, som Ungdomsskolen står for at etablere. 

 


Ungdomsradioen

• Består indtil videre af seks unge: Nana Strand, Oliver Andreasen, Anna, Ejnar Carlsen, Julie Vilsund og Leonard Spielhofen.

• De får oplæring og støtte af Micah Carlsen og Birgitte Jallov. Ungdomsskolens projektmedarbejder Troels Cort Nielsen er tovholder på projektet.

• De har workshops i tre weekender i marts og april, hvor de finder på et navn til radioen, fælles regler og en plan for indholdet.

• De begynder at sende over en radioside på internettet fra maj.

• Ungdomsradioen er finansieret af Ungdomsskolen.