Russiske skolebørn brugte to år på at forberede udstilling

Russiske skolebørn brugte to år på at forberede udstilling
Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 8. APR 2021 • 11:23
Holger Larsen
Journalist
| ABONNENT
8. APR 2021 • 11:23

HISTORIE

Ni elever fra Den Russiske Skole i København har brugt omkring to år på det projekt, som er mundet ud i udstillingen om russertiden på Bornholm i årene 1945-46. Udstillingen kan i øjeblikket ses på Rønne Bibliotek i anledning af 75-året for russernes tilbagetrækning.

Man må også sige, at eleverne er gået imponerende grundigt til værks. De fortæller blandt andet, at de har sendt flere end 400 breve ud til alle dele af det store russiske rige for at finde oplysninger og historier. De har blandt andet måttet arbejde ud fra den forudsætning, at den sidste af de russiske veteraner fra Bornholm døde i januar. Eleverne har derfor kontaktet soldaternes efterkommere for at fremskaffe dokumenter, arkivalier, fotos med videre til udstillingen, fortæller bibliotekschef Jon Madsen i en video fra udstillingens åbning. Videofilmen kan ses på Facebook.

Eleverne ønskede blandt andet at tjekke fakta om sovjetiske soldaters og danske sømænds død ved damperen Vesterhavets forlis – og den hændelse har fået sit helt eget kapitel i udstillingen.


Foto: Jacob Jepsen

Russisk perspektiv

Udstillingen består af 12 plancher, som fortæller om krigen ud fra et russisk perspektiv og specielt om den bornholmske tilstedeværelse på Bornholm. Der er masser af tekster og specielt mange billeder.

På grund af covid-19 restriktionerne genåbner Rønne Bibliotek først helt 21. april, men det er alligevel muligt allerede nu at se udstillingen, nemlig ude fra vinduespartiet mod parken i bibliotekets østlige del. Man kan som beskuer beklage, at den oplevelse hæmmes lidt af sprosserne, som dækker for dele af tekster og billeder.

Men når biblioteket åbner igen, vil det være muligt at komme ind og se udstillingen frem til den 8. maj.

Åbningen

Udstillingen blev åbnet på selve 75-årsdagen den 5. april (2. påskedag) af den russiske ambassadør Vladimir Barbin og borgmester Thomas Thors.

Vladimir Barbin sagde blandt andet, at han gerne havde set, at de russiske elever, der står bag udstillingen, havde kunnet deltage i åbningen, men at det desværre ikke var muligt på grund af covid-19. Thomas Thors sagde, at det så ud til, at eleverne havde gjort en god indsats, og han bad ambassadøren om at overlevere dem en ros for arbejdet.

Thomas Thors fandt, at det er en interessant udstilling for bornholmerne, fordi det ham bekendt er første gang, at man får lejlighed til at se en udstilling, hvor begivenhederne ses ud fra et russisk synspunkt, hvilket giver et nyt perspektiv på historien.