Rival er væltet: Birk kan være Danmarks tykkeste

Rival er væltet: Birk kan være Danmarks tykkeste
Den tykke birk står i Enebærskoven, der ligger et par hundrede meter nord for Segenvejen i Almindingen. Nærmeste p-plads er Bastemosen. Foto: Michael Stoltze
NATUR | ALMINDINGEN | ABONNENT | 25. SEP 2021 • 05:30
NATUR | ALMINDINGEN | ABONNENT
25. SEP 2021 • 05:30

Når man bor på en ø, træder de små ting tydeligere frem. Det gælder også i naturen, hvor der holdes øje med Hans Rømers østrigske fyrretræer og de væltede stammer, der sætter master og vokser videre.

De væltede træer vækker opsigt, og det gælder også de stående, hvis de har et synligt særpræg. Et specielt træ fangede forleden biologen Michael Stoltzes blik, da han besøgte Enebærskoven i forbindelse med en af sine mandagsekspeditioner.

Enebærskoven er et af de få tilbageværende åbne middelalderlandskaber på Bornholm med karakteristisk, hårdfør bevoksning, der har overlevet tilplantningen i midten af 1800-tallet.

Rival i Nordsjælland

Der er, som navnet antyder, overtal af enebærbuske og -træer i området, men mandag var det et gammelt birketræ, der fangede Michael Stoltzes opmærksomhed. Han noterer på facebook: "Enebærskovens tykke birk i Almindingen. Målt mandag den 20. september 2021 i brysthøjde på det smalleste sted inden forgreningen: 354 centimeter i omkreds, det vil sige cirka 113 cm i diameter".

Er det den tykkeste birk på Bornholm? Eller i Danmark? spørger Michael Stoltze, og får hurtigt svar fra biolog og forfatter Flemming Rune, der fortæller om en birk i Strødam-reservatet ved Hillerød, som er 3,73 meter i omkreds i brysthøjde.

Men Strødam-birken har en svaghed:

"Den væltede i vinteren 2019-20 på fugtig mosebund", skriver Flemming Rune. Rivalen ligger nu i en vinkel på 30 grader over jorden.

Enebærskovens birk i Almindingen kan altså godt være Danmarks tykkeste, stående birk, konkluderer Flemming Rune. 

DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 26-02-2024 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Mandag:  Ugen begynder med et gennemsnit på 2,67 kr./kWh. Det variable produkt slår det kvartalsfastsatte med 25%. Du sparer yderligere 53 kr. ved f.eks. at lade din elbil kl. 21-22-23 i stedet for kl. 17-18-19. Opdateret kl. 00.14. Næste opdatering kl. 13.14.

Bornholms energi og forsyning