Rederi har stor succes med en tidlig morgentur

Rederi har stor succes med en tidlig morgentur
Christiansø i sigte. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 10. AUG 2020 • 07:50
Af:
torben-oestergaard-moeller
| ABONNENT
10. AUG 2020 • 07:50
Sejlads

Direktør i Christiansøfarten Peter Stange Jensen kan ånde lettet op, efter at regeringens hjælpepakke i anledning af coronakrisen har bragt rederiet i smulte vande, uanset om bølgerne skulle have gået højt ind imellem.

Juli har således efter nogle tamme måneder i begyndelsen af sæsonen været ganske forrygende, hvis man ser på salget af billetter til sejladsen mellem Gudhjem og Christiansø.

Den har på grund af regeringens corona-hjælpepakke været gratis for passagererne, men set med rederiets øjne batter betalingen for hver enkelt billet lige godt, uanset hvor pengene kommer fra.

– Juli er gået godt, bekræfter direktøren i sin status.

– Vi har haft cirka 16.500 passagerer, hvilket er 2.500 flere end sidste år.

Hvordan måneden placerer sig over en 10-årig periode, er det svært at sige, blandt andet fordi Christiansøfarten også sejlede med hurtigbåden Bornholm Express indtil 2013.

– Så jeg kan ikke lige sige, om vi har haft rekord i år, siger Peter Stange Jensen.

– Men tallet ligger helt klart i den højere ende. I juli har vi normalt mange mennesker, men vi har også på grund af corona sejlet med færre passagerer på de enkelte afgange. De normale 300 har vi reduceret til 200.

Rederiet har dog som noget nyt sejlet ekstra morgenture.

– Vi har på dage med fint vejr sejlet nogle ture med afgang fra Gudhjem klokken 7.45, og det har været en stor succes. Færgen har været fyldt. Det var ikke noget, vi lige troede på i starten, fordi vi mente, det var for tidligt, men det har også været nogle sindssygt flotte ture, hvor folk har syntes, det var fantastisk med stilheden om morgenen. Guiderne på øen har stået klar til at tage imod folk, og købmanden har serveret kaffe og rundstykker, siger Peter Stange Jensen.

Blæsende juli

De entusiastiske gudhjemborgere, som troligt og dagligt synger og spiller Ertholm af sted på den vante første tur klokken 10, har fastholdt denne afgang til at få banket rusten af stemmerne, oplyser direktøren.

I forvejen sejler rederiet – ud over de helt nye morgenture – også aftenture tirsdag, onsdag og torsdag i højsæsonen.

I det hele taget føler Peter Stange Jensen, at de gratis billetter har gjort passagerne mindre følsomme i forhold til, om vejret har artet sig.

– Juli måned har jo været lidt kold og blæsende, siger han.


– Men det er, som om tærsklen er blevet lavere, og folk har været mindre følsomme over for det. Havde det ikke været gratis, kunne vi lige så godt have risikeret at have et minus på 2.500 passagerer i løbet af måneden. Jeg tror godt, vi kan konkludere, at vi har haft cirka 5.000 flere passagerer end under normale forhold.

Hvad så nu, hvor vi er trådt ind i august, og hvor folk selv skal betale?

– Den første uge i august har vi også haft udsolgt på samtlige afgange. Vi har også haft to ekstra morgenture, som dog ikke har været helt fyldt op. Men vi har indsat dem, fordi der var udsolgt på de andre, siger direktøren.

Hvad tilskriver du, at tilstrømningen fortsætter?

– Jamen, nu er det jo blevet godt vejr. Med dårligt vejr her i den første uge af august, havde vi selvfølgelig ikke haft lige så mange passagerer.

Så det har vejrmæssigt været en god timing?

– Ja, det gode vejr kom lige på det rigtige tidspunkt.
 

16.500


Så mange passagerer havde Christiansøfarten i juli måned. Det er cirka 2.500 flere end sidste år.

 

En chance

Hvordan vurderer du, året som helhed vil blive for jer?

– Vi forventer at komme ud af året på en rimelig måde. Det er klart, at i april, maj og juni lå vi væsentligt under, men så har vi indhentet noget i juli, og august ser også ganske fornuftig ud.

Tror du også, sæsonen kan blive lidt forlænget?

– Det håber vi da på. For de billige færgebilletter til Bornholm kan komme til at smitte af på os. Er der mange turister i august og september, er der også en chance for, at de tager en tur til Christiansø.

Rederiet sejler med færgen Ertholm til og med efterårsferien, hvorefter sejladsen overgår til postbåden Peter.

I regeringens Sommerpakke 2 er der sat penge af til reducerede billetpriser på færger også i august og september, men den kan Christiansøfarten ifølge Peter Stange Jensen ikke få glæde af.

– Det er, som vi har forstået det, kun for færgeruter, som i forvejen er omfattet af noget kommunal støtte, siger han.

Christiansøfarten får støtte fra Forsvarsministeriet, men det er ikke som sådan til passagererne, forklarer direktøren.

– Det er for at oprette vintersejladsen med fragten, siger han.